Регистрация

Маслен кекс с локум и кисело мляко



Маслен кекс с локум и кисело мляко
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 1801

Локумен кекс с кисело мляко и масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бабин кекс с добавка от локум прави Иван Зведев, за да припомни детската закуска от едно време. Този сладкиш е подходящ както за делнична семейна закуска преди работа и училище, така и за пищно сутрешно наяждане през почивните дни. А защо не и като лесен заместител на козунака през Великденските празници. Така поне ще е домашно приготвен. С много масло и локум, той може да мине за домашен козунак, особено ако добавите цитрусови кори и малко стафиди или друг сушен плод.

Първо в купа се разбиват яйцата със захарта. Добавя се разтопено масло и се разбива на пухкав крем. Следва в друг съд да се пресее брашното и да се смеси с ванилия и бакпулвер. После на части при непрестанно разбиване се добавя към мокрите съставки. Готовото тесто се изсипва в намаслена и набрашнена формичка за кексове от продълговатия тип терин. В кекса се забождат парчета локум и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 25-35 минути.

След изваждане се изчаква съвсем леко да се охлади и се обръща върху решетка, за да не се навлажни. После се реже на парчета и се поднася - по желание с поръска от пудра захар за разкош.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта