Регистрация

Кюфтета по чирпански с картофи и зеленчуци



Кюфтета по чирпански с картофи и зеленчуци
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1673

Панирани кюфтета в зеленчуков сос с домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Кюфтета по чирпански - апетитна народна рецепта за кюфтета в зеленчуков сос, които се поднасят с хляб, за да се превърнат в стабилно наяждане. Манджичката си изисква време за направа, но пък няма къде да сбъркате, особено ако послушате съветите на Миро от канала Готвене за начинаещи. Той обяснява подробно как се готвят традиционните пържени кюфтета в зеленчуков сос с домати, картофи, моркови, лук и чушка.

Първо се замесва каймата, защото е добре да престои преди готвенето, овкусена с подправките. В 500 г обикновена кайма 60/40 се добавя 1/3 глава лук, сол, лют, черен и червен пипер, кимион и чубрица по желание. Наливат се 50 мл вода, забърква се добре и се оставя на хладно за 60 минути. През това време могат да се направят и другите заготовки. Един голям морков, 1 голяма сладка червена чушка и остатъка от главата лук се режат на ситни кубчета. Наситняват се 4 скилидки чесън, а три-четири картофа се обелват, разполовяват и нарязват на едро. Накисват се във вода, за да не потъмнеят.

Връщаме се на каймата. С мокри ръце се оформят кюфтенца - около 10 броя от това количество смес. Пускат се в чиния с брашно, после ръцете се изсушават, кюфтетата се овалват в брашното и се редят в друга чиния. В дълбока тенджера се налива олио, което да покрие дъното и на умерен огън в него се пържат кюфтенцата за по минута-минута и половина от страна. Вадят се обратно в чинията. На тяхно място влизат наситнените лук, морков и чушка с чесъна. Задушават се три минути, с дафинов лист и подправки на вкус, добавя се брашно, залива се с домати от консерва и се изчаква да закъкри. Наливат се картофите с все водата, в която са киснали. Добавят се кюфтетата. Оставя се да къкри 30 минути.

След това можете да добавите финални щрихи. Какви - чуйте съветите на Миро.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта