Регистрация

Кюфтета с доматен сос в тенджера под налягане



Кюфтета с доматен сос в тенджера под налягане
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2776

Кюфтета яхния със зеленчуци и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Яхния от кюфтета с кайма и ориз в апетитен доматен сос със зеленчуци, се готвят в Кухнята на Звездев. Ястието е питателна българска гозба, която стига за цялото семейство и наяжда предоволно, особено ако сервирате и с хляб за топкане в апетитния сос. Направата е трикомпонентна - бульон, кюфтета и доматен сос, като накрая всичко се събира заедно в една манджа.

Първо се прави бульонът като в тенджерата под налягане се налива вода, добавя се нарязан лук и се слага да се подгрява. През това време се режат и вкарват в ястието морковите и чушката. Послява се, налива се олио и се добавят клонки целина, наситнен магданоз и домат на кубчета. Затваря се и се готви под налягане 2 минути.

Докато къкри, се правят кюфтетата като се смесва кайма, ориз, сол, наситнени лук и магданоз, яйце, сол и пипер. Замесва се хубав и с мокри ръце се оформят кюфтета. Клонките целина се махат от бульона и на тяхно място се пускат кюфтаците. Оставят се да се готвят без капак.

И докато се разварят, се прави и доматения сос. Доматът за него се настъргва и се запържва в сгорещено олио. Добавя се брашно, сол и пипер, налива се от бульона и се оставя за няколко минути докато брашното се разтвори. Прибавя се доматено пюре и полученият сос се изсипва към ястието. Затваря се с капака и се готви 10 минути след повишаване на налягането.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта