Регистрация

Домашни шотландски яйца с панировка от кайма и галета

Домашни шотландски яйца с панировка от кайма и галета
Трудно   |   Порции 5   |   Видяна: 1369

Панирани яйца по шотландски с млечно-чеснов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Рецептата за Шотландски яйца или яйца по шотландски се превърна в един от любимите ми трикове за впечатляване на гости. Според кулинарията по едно яйце в порция е достатъчно, но още след първото събиране вкъщи тези панирани яйца в кайма се оказаха много „вървежни“, затова вече сервирам порциите с по 1 яйце, ала имам готовност да поднеса по още едно, ако се наложи. Страхотно мезе за червено вино са, връзват се идеално със студена бира, а децата просто ги обожават. Приличат на индивидуални рулца Стефани и се правят по-лесно, отколкото изглежда. Ето необходимите съставки за 5 броя, пък ако решите, направете си 10 бр. за по-сигурно. И да остане някое, на другия ден може да се хапне или пъхне в хлебче, за да се възроди като сандвич.

Необходими продукти:

  • 8 яйца
  • 500 г телешка кайма
  • 3-6 скилидки чесън
  • 1,5 ч.л. кимион
  • сол и пипер на вкус
  • 1,5 ч.л. мащерка
  • 120 г брашно
  • 350 г галета
  • 1-1,5 л олио

За соса (по желание):

  • 125 мл майонеза
  • 125 мл заквасена сметана
  • 4 скилидки чесън
  • връзка пресен копър
  • сол

Начин на приготвяне:

1. Пет от яйцата сложете в тенджера. Залейте с вода, така че да ги покрива хубаво. Налейте 1 с.л. оцет, за да си гарантирате, че ще останат цели. Варете 3:30 минути след кипването на умерен към силен огън, ако искате да са с леко рохък център и 5 минути, ако ги предпочитате добре сварени. Извадете от водата след края на варенето, прехвърлете в друг съд и залейте със студена вода. Щом се охладят – обелете.

2. Изсипете каймата в купа и добавете сол и пипер, намачкания на паста чесън, мащерка и кимион. Замесете.

3. Пригответе си чиния, в която да сипвате галета, друга, в която да сипвате брашно и трета за разбиване на суровите яйца. Не изсипвайте цялото брашно или галета, както и разбивайте яйцата едно след друго, защото галетата и брашното се навлажняват, а яйцето пък попива брашно и галета и се превръща в тесто.

4. Разделете си каймяната смес на око на 5 равни части. Взимайте една част и с мокри ръце разпределяйте около вареното яйце. Направете така 5 топки от яйцата, като се постараете да разпределите каймата равномерно около тях.

5. Готовите топки първо оваляйте в брашно, след това в разбито яйце, после в галета, после пак в яйце и след това отново в галета. Подредете си ги, за да са ви под ръка без да се допират едно до друго.

6. Застелете си съд за вадене с домакинска хартия. Въоръжете се с голяма решетъчна лъжица. Изберете съд за пърженето – дълбока и неголяма тенджера, в която можете да готвите на маслена баня (дълбоко пържене). Вземете си телефон или хронометър, за да не преготвите яйцата.

7. Следва да сгорещите голямо количество мазнина в избрания от вас съд на умерен огън. Пускайте по 1 или 2 топчета и гответе 4:20 минути. Вадете с решетъчната лъжица върху домакинската хартия. Важно е да се спомене, че често тези яйца гръмват, но „взривът“ е лек, а щетите – поправими. Просто когато разрязвате, минавате с ножа през разцепената част и тя вече не си личи. Оставете готовите яйца да се охладят за 10-тина минути.

8. През това време можете да си направите соса като в купичка разбиете майонезата със заквасената сметана, намачкания чесън, сол и наситнени листа пресен копър.

9. Сервирайте яйцата разполовени с остър нож, върху соса и с гарнитура по желание. Можете да заложите на пресни зеленчуци за по-леко ястие или да поднесете с картофи, ориз, зеленчукови пюрета.

 

Панирани яйца в телешка кайма с чесън

 

Домашна порция панирани яйца

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта