Регистрация

Домашни пирожки с прясно зеле

Домашни пирожки с прясно зеле
Трудно   |   Порции 12-16 броя   |   Видяна: 1600

Руски мекици със зелева плънка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 500 мл вода
  • 1 яйце
  • 3 с.л. олио
  • 3 с.л. пудра захар
  • 50 г масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 пакет суха мая

За плънката:

  • 1 малка до средна зелка
  • 5 яйца
  • олио за пържене на зелето
  • яйце за намазване

Начин на приготвяне:

1. Не се стряскайте от странното начало - просто го направете и няма къде да сбъркате. Изсипете в купа водата, като трябва леко да я загреете, за да бъде между 32 и 40 градуса. След това чукнете вътре яйцето, после налейте 3 с.л. олио, хванете една вилица и бъркайте до сравнително смесване на продуктите. Трудно ще се постигне хомогенност, а и не е нужно.

2. Пресейте брашното, смесете го със захарта и маята и постепенно го вкарайте при течната смес. Добавете и солта и замесете тесто, на което все още е простено да лепне по ръцете. Не се престаравайте с месенето - това трябва да се случи на следващия етап.

3. Разтопете маслото на водна баня и го прибавете към тестото. Сега вече месете докато се получи еластична и нелепнеща топка. Намазнете и оставете да втаса.

4. През това време си пригответе плънката като пуснете яйцата да се сварят до твърдост (10 минути във вряща вода). Зелето нарежете на ситно. Сгорещете олио в голям тиган и запържете зелето докато леко започне да позлатява. Пресипете го в купа. Яйцата обелете и наситнете. Добавете към зелето. Тук по желание можете да овкусите с подправки като кимион, магданоз, лют пипер или сол. Вие си преценете. Сега е време да си починете, защото тестото трябва да втаса още малко, а плънката трябва да е добре охладена, преди да оформите пирожките.

5. Премесете тестото. Разделете го на 12-15 топки. Всяка от тях разточвайте върху набрашнен плот на овал, след това слагайте плънка в едната й половина, като си предвидите и борд за прещипването. Намажете борда с вода и след това прехлупете пирожката. Натискайте силно с пръсти или запечатайте с вилица.

6. Пирожките редете в голяма тава, застлана с хартия за печене.

7. Намажете кората с разбит във вода жълтък или цяло разбито яйце. Ако все още ви се занимава, можете да поръсите със сусам или семена ким. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-тина минути.

8. По жеалние сервирайте с млечен сос за потапяне.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта