Регистрация

Домашната селска пица на баба Еми

Домашната селска пица на баба Еми
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 4480

Вкусна пица с тесто от жива мая, домашен доматен сос, екстри и много кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Баба Еми е възразстна жена със завидни кулинарни сподобности, която днес живее във видинското село Орешец. Макар че е до болка запозната с тайните на българската народна кухня и може да сготви невероятни ястия и десерти с вековна традиция, когато посреща внуците си, тя се съобразява, че младите хора са свикнали на по-различна храна от бабините манджички и подвластни на времето си, предпочитат пици и сандвичи. Затова баба Еми си има своя рецепта за пица – прави я против италианските стандарти, но аз лично мога да се закълна, че това е от много вкусните пици, които съм хапвала. Имах честта да я опитам и снимам този юни, когато със семейството си минахме през Орешец, за да видим баба Еми. Сега вече мога да споделя рецептата и с читателите на kulianrno.bg

Предупреждаваме – от даденото количество за тестото се получават три доста големи пици, като всяка от тях може да нахрани хубаво около 3-ма човека. Затова баба Еми разделя тестото на три топки и две от тях прибира във фризера. Тестото не се разваля и може просто да се размрази, за да се направи следваща пица с него. Затова продуктите за плънката са достатъчни за 1/3 от тестото или иначе казано за една семейна пица.

Необходими продукти:

За блата:

  • 1 кг бяло брашно
  • ½ кубче жива мая
  • 2/3 ч.л. захар
  • 2 щипки сол
  • 1-2 с.л. олио
  • 350-400 мл вода на стайна температура

За плънката:

  • няколко пресни домата, по възможност по-твърди
  • 2 щипки сол
  • чубрица или риган по желание
  • 200 г печурки
  • 200 г бекон
  • 250 г кашкавал

Начин на приготвяне:

1. В половината от водата разтворете захарта, добавете сочна щипка брашно и натрошете маята. Изчакайте да шупне.

2. В тава пресейте брашното и го смесете със солта. Добавете шупналата мая, олиото и част от останалата вода. Започнете да месите и в процес добавяйте от водата докато се получи еластично и нелепнещо тесто. Помесете го известно време, за да стане въздушно. След това оформете на топка, намаслете и оставете в купа да втаса докато удвои обема си.

3. Докато тестото втасва, си направете доматения сос. 3 средно големи домата са достатъчни за една от трите пици, но можете да направите целия сос заедно и да си го съхраните в бурканче докато ви потрябва отново. Тогава използвайте 9 домата и равна чаена лъжичка сол. Доматите рендосайте като отстраните люспата. След това отцедете водата и сгорещете в тенджерка. Посолете и оставете да се редуцира до получаването на каша с консистенцията на средно твърд кетчуп. Добавете подправки на вкус. Чубрица или риган вършат перфектна работа. Лют и черен пипер също се връзват. В Орешец нямат навика на отглеждат босилек, но и той би си отивал.

4. Втасалото тесто разделете на три и две от топките си замразете или приберете в хладилник, ако смятате да използвате скоро. Тестото за пицата премесете и разстелете хубаво в намаслена тавичка. Покрийте със 100 грама рендосан кашкавал. Отгоре сложете резени бекон.

5. Гъбите нарежете на шайби и осолете. След това подредете кърху пицата. Чак после залейте с доматения сос. Това е трик на баба Еми, който спасява пицата от прекалена глетавост в средата. И въпреки че е против правилата за готвене на италианското тестено изделие, върши чудесна работа. Блатът става съвършен и няма недопечени части.

6. След като залеете с доматите, приберете в силно сгорещена фурна за 20-тина минути или докато не прецените, че пицата е готова. След това я извадете и рендосайте останалите 150 грама кашкавал. Приберете обратно във фурната за няколко минути докато кашкавалът се разтопи. След това пицата е готова.

домашна пица от село

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта