Домашна гранола
Лесен и здравословен десерт, който ви предизвиква да го комбинирате.
Необходими продукти:
- 5 ч.ч. овесени ядки
 - 1 ч.ч. ядки и семена по избор
 - ½ ч.л. смляна канела или на вкус
 - 1 ч.л. ванилов екстракт
 - щипка сол
 - 1 ч.ч. кленов сироп
 - ½ с.л. орехово олио или друго олио с неутрален вкус
 - ½ ч.ч. стафиди (или други сушени плодове по избор)
 - ½ ч.ч. сушени червени боровинки
 
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Покрийте голяма тавичка за печене с фолио или пергаментова хартия.
2. В голяма купа, смесете овесените ядки, ядките и семената, канелата, ванилията, солта, олиото и кленовия сироп.
3. Изсипете сместа в тавичката и печете 20 мин., като разбърквате от време на време. Намалете огъня до 135ºС и печете още, докато гранолата покафенее равномерно. Ако замирише на препечено, намалете още фурната. Ако предпочитате гранолата да е хрупкава, увеличете малко огъня, но внимавайте да не изгори.
4. Извадете от фурната и добавете стафиди или червени боровинки. Оставете да се охлади до стайна температура и след това прехвърлете в херметически затварящ се съд и съхранявайте в хладилника.
5. Поднесете с кисело мляко или сладолед или със соево (ванилово) мляко. Също подхожда на мляко с горски плодове.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ