Регистрация

Домашен майонезен сос за месо и хляб

Домашен майонезен сос за месо и хляб
Лесно   |   Порции 500 мл   |   Видяна: 3293

Домашна майонеза с горчица, кимион и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази майонеза е страхотна идея за сос, с който да си поднесете препечен хляб или печено телешко месо, защото е хем мазничка, хем ароматна и без консерванти. Проявилите благоразумието да прочетат състава на купешките майонези знаят, че в тях почти няма естествени продукти, но са богати на консерванти и други вредни съставки. Този сос става за по-малко от 10 минути, а единствената му специфика е, че се приготвя с пасатор за крем супи. Ако нямате – и миксер ще свърши работа, но биейки на ръка, имате шанс да не ви се получи и да похабите продуктите.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 щипки сол
  • 2 щипки захар
  • 120 мл зехтин
  • 120 мл олио
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. горчица
  • кимион на вкус
  • сол и лют пипер на вкус
  • къри на прах
  • сокът от един лимон

Начин на приготвяне:

Забележка 1: Оставете яйцата на стайна температура за 1 час. Така ще се разбият по-лесно. Работете само с пресни яйца, защото все пак ще ги консумирате сурови.

Забележка 2: Купата, в която ще разбивате майонезата, както и уредът, с който биете, трябва да са сухи.

Забележка 3: Пригответе си под ръка още малко олио, защото има възможност това количество да не стигне. Е, може и да се окаже малко повече от необходимото, но всичко зависи от размера на яйцата. Не използвайте само зехтин, защото майонезата става горчива от него.

1. Чукнете яйцата в купа, добавете солта и захарта и разбивайте 30 секунди на умерена степен. След това бавно изсипете при непрестанно разбиване първо олиото, а после и зехтина. Ако майонезата не се е втвърдила, добавете още малко олио.

2. Изсипете лимоновия сок и разбийте още 10 секунди.

3. Добавете чесъна, горчицата и подправки на вкус. Странно е, но обикновено двете щипки сол в началото се усещат доста силно и сосът няма нужда от допълнително солене.

4. Съхранявайте в хладилник до 4 денонощия. Нали помните – използвахме пресни яйца, които бързо се развалят и след четвъртия ден майонезата е негодна за хапване. В нея няма изкуствени добавки, които да увеличат срока й на годност. Но пък е толкова вкусна, че едва ли ще се задържи дълго време неизядена.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 10 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта