Регистрация

Домашен кашкавал от мляко и яйца

Домашен кашкавал от мляко и яйца
Средно   |   Порции 250 грама   |   Видяна: 4669

Рецепта за кашкавал вкъщи от прясно и кисело мляко с яйца и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 литър прясно мляко
  • 2-3 яйца в зависимост от размера
  • 2,5 с.л. сол
  • 250 мл кисело мляко
  • подправки по желание - чесън на прах, къри, чили, кимион, босилек - изберете вкуса, който искате да има или го направете натурално

Начин на приготвяне:

1. Сложете в тенджера млякото да кипне със солта.

2. Докато го чакате да заври разбийте в купичка яйцата.

3. Въоръжете се с тел за бъркане - лъжица не върши работа. Изсипете разбитите яйца при врящото солено мляко и бъркайте още 2-3 минути. Добавете подправки по желание.

4. Намалете огъня и добавете киселото мляко. Не се стряскайте - то ще пресече сместа и ще започнат да се образуват парчета. Продължете да бъркате още няколко минути без да спирате, защото не трябва да загарят парчета по дъното.

5. Махнете от котлона и оставете за 10 минути настрани.

6. Когато се върнете, ще заварите сиренена коричка, под която има зеленикава суроватка.

7. Предварително си пригответе марля, която да използвате като цедилка.

8. Изсипете съдържанието на тенджерата в гевгир и след като подържите малко да се отцеди голямата течност, прехвърлете в марлята и окачете за няколко часа да виси. Не забравяйте да сложите съд отдолу, за да събира отцеждащата се вода.

9. Когато честотата на капките се разреди през 30 секунди, свалете цедилката от мястото й. Притиснете с тежест, за да изхвърли и малкото останала течност. Най-добре сложете в тава и оставете под наклон. Дръжте така още 8-10 часа.

10. Прехвърлете съдържанието на цедилката в купа и приберете в хладилник. След 8 часа ще имате домашен кашкавал.

От 1 литър мляко се получава около 250 грама кашкавал. Ако искате повече - увеличете дозите.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 дни

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта