Регистрация

Пица на тиган с домашно тесто

Пица на тиган с домашно тесто
Трудно   |   Порции 3   |   Видяна: 679

Домашни пици с домашен доматен сос, ръчно направено тесто и типичен италиански топинг от моцарела и пепероне.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 320 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1,5 ч.л. мая
  • 2 с.л. зехтин
  • 180 мл топла вода

За доматения сос:

  • 200 мл смлени домати от консерва
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 .л. сух чесън (на прах или на гранули)
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1 с.л. зехтин

За топинга:

  • 3 с.л. олио
  • 3 ч.л. сух риган
  • 300 г моцарела за пици
  • 210 г пеперони или чоризо (по 70 г на пица)
  • 9 чери доматчета
  • листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

1. Направете си първо тестото като пресеете брашното в купа и го смесите със солта, захарта и маята. Сипете зехтина, налейте топлата вода и разбъркайте. Ще се получи силно лепнещо тесто. Прехвърлете на добре набрашнен плот, набрашнявайте и месете докато спре да се лепи по ръцете и плота. След това приберете в найлонов плик да почине за 15-тина минути. Може и повече.

2. През това време направете доматения сос. Изсипете консервата смлени домати в тиган и добавете чесъна, солта, захарта, ригана и зехтина. Размешайте и оставете да къкри на слаб към умерен огън до редуциране.

3. Нарежете на тънки слайсове избрания от вас италиански колбас, а избраното жълто сирене - на малки кубчета. Нарежете на кръгчета чери доматите.

4. Разделете тестото на 3 части. Разточете първата на тънка кора с диаметър 24-28 см - зависи с какъв тиган разполагате за печенето. Намажете дъното на тигана с 1 с.л. олио и прехвърлете там блата. Пуснете на умерен към слаб огън.

5. Три минути след като мазнината зацвърчи, обърнете блата. Намажете от изпечената страна с 2 с.л. от доматения сос - преценете си 1/3 на око. Отгоре поръсете 1 ч.л. риган. Върху него разпределете 100 г от твърдото сирене, а върху него пък - 70 г от слайсовете колбас. На финала подредете 3 от нарязаните чери домата, намалете огъня на слаб, сложете капак и гответе няколко минути докато сиренето омекне.

6. Повторете с останалите 2 пици. Поднесете с поръска от свежи листа босилек.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта