Регистрация

Пилешко във винен сос със сметана и майонеза

Пилешко във винен сос със сметана и майонеза
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 200

Пилешки хапки от варени бутчета, поднесени върху листна салата и овкусени от майонезен сос с доматено пюре, лук, сметана и къри. Идеален обяд или студено мезе с пилешко.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,5 л вода
  • 800 г пилешки бутчета или 600 г пилешка пържола от бут
  • 1 морков
  • 1 дафинов лист
  • дръжки магданоз
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук около 80-100 грама
  • 1 ч.л. къри + 1 дафинов лист
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 60 мл червено вино
  • 60 мл вода
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 200 мл майонеза
  • 100 мл млечна сметана - незаквасена
  • 50 г сушени кайсии
  • 50 г ядки от вид по избор - филирани бадеми, орехи, лешници или друго
  • няколко листа зелена салата

Начин на приготвяне:

1. Водата изсипете в тенджера и добавете бутчетата или месото от тях. Изчакайте да заври и отпенете. Добавете нарязан на едро морков, дръжки магданоз, дафинов лист и мащерка. Сложете капак и оставете да се вари 25 минути на умерен към слаб огън.

2. През това време направете соса. Наситнете лука. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и запържете лука за 2 минути. Поръсете с къри и пуснете 1 дафинов лист. Мешайте минута.

3. Добавете доматения концентрат, разбъркайте хубаво, залейте с виното и оставете да къкри 4-5 минути. Сипете вода, по възможност вряла и оставете още 4-5 минути. Подправете с лимонов сок, сол, пипер и кафява захар. Размешайте и след 2 минути махнете от огъня. Оставете да се охлади.

4. Пилешкото месо извадете от тенджерата, а бульона по желание си прецедете и запазете за друго готвене. Охладете месото и го нарежете на хапки.

5. Минете през едра цедка или гевгир охладения сос в купа. Добавете наситнените сушени кайсии, майонезата и сметаната и разбъркайте.

6. Сипете пилешките хапки в така направения сос и размешайте хубаво.

7. Положете в отделни порции измити листни зеленчуци на дъното на чинии. Отгоре разпределете месните хапки със соса. На финала поръсете с нарязани ядки и по желание листа магданоз. Сервирайте или приберете в хладилник, за да се превърне в студено мезе.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта