Регистрация

Хапки от панирана риба за Никулден

Хапки от панирана риба за Никулден
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 179

Трик за пържена риба с панировка, която става много сочна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1-1,5 кг риба (скумрия, пъстърва, минтай, акула, ципура, лаврак или друга по избор). По-добре да са няколко риби, за да са по-тънки. Изчислете си ядивното количество от тях да е 1 кг. Ако ги купувате нечистени и с главите, вземете 1,5 кг. Можете директно да си купите и рибно филе.
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • 2 яйца
  • 4 с.л. бяло брашно
  • 4 с.л. царевично брашно
  • връзка копър
  • 60 мл вода
  • 100-150 мл олио
  • 1/2 лимон и 2-3 скилидки чесън за сос по желание

Начин на приготвяне:

1. Почистете хубаво вътрешността на рибата - не трябва да има тъмни жили в корема. Махнете перките, опашката и главата. С остър нож свалете месото от двете страни на гръбначния стълб хубаво. С пинсета извадете костиците от филетата. Останалата ядивна част нарежете на филета с дебелината на палец. Ако си купите филе от риба, си спестявате тези стъпки. Сега нарежете филетата на парчета с дебелина 2 пръста и ги прехвърлете в купа.

2. Поръсете с щипка сол, щипка пипер и мащерката. Чукнете двете яйца в купичка, разбийте ги и залейте рибата с тях.

3. В чиния смесете двата вида брашно с останалите сол и пипер в общото количество. С половината от тази смес поръсете рибата. Разбъркайте и оставете настрана за 10 минути.

4. Изберете си голям тиган, в който ще съберете цялото количество рибни хапки наведнъж. Сипете в него олио, което да покрива плътно дъното и да се издига на половин сантиметър над него. Сгорещете.

5. Оваляйте рибните хапки в останалата брашнена смес и пържете от едната страна. Залейте с отцедилото се яйце с брашно в купата, където бяха парчетата риба. Докато се готвят, си наситнете листата на копъра.

6. Обърнете от другата страна щом видите, че рибата е хванала златиста коричка. Пържете около 2 минути, поръсете копъра и след това внимателно, за да не запалите олиото налейте врялата вода отстрани в тигана. Идеята е да не докосва рибата отгоре. После захлупете с капак и оставете да се готви още две минути. Така хапките ще станат много сочни и вкусни. Водата трябва да е наистина вряла.

7. Извадете в чиния или индивидуални порции и по желание поднесете със сока на половин лимон, смесен с намачкан чесън. Този сос ще завърши ястието. Можете да сервирате соса встрани, за да прецени всеки индивидуално дали би желал да го ползва. Не заливайте рибата предварително със соса, защото ще се отпусне и ще стане глетава.

С каква мазнина можете да изпържите рибата, за да бъде най-здравословна - вижте ТУК

 

Източник: YuTube/Готовим с Матеевой Натальей

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта