Регистрация

Хайвер от патладжан

Хайвер от патладжан
Лесно   |   Порции 1-2   |   Видяна: 5626

Сос от патладжан и маслини.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голям патладжан
  • 1 скилидка чесън
  • 6 стръка кориандър, фино нарязани
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • ¼ ч.л. чили пипер, по желание
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 с.л. червени или черни маслини
  • ½ лимон, нарязан на филийки
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Измийте и обелете патладжана; нарежете го на половинки и поръсете със сол. Оставете да се отцеди за 10 мин., изплакнете и го поставете върху кухненска хартия да се подсуши. Така ще излезе горчивината му.

2. Нарежете патладжана на кубчета.

3. Кипнете 1 ч.ч. вода в тенджерка. Сложете кубчетата патладжан, заедно със солта, пипера, кимиона, червения пипер, чили пипера и чесъна.

4. Покрийте и оставете да се вари за 10 - 15 мин. на слаб огън.

5. Проверявайте от време на време дали е омекнал патладжанът. Вилицата трябва да влиза свободно в месото му.

6. Отцедете патладжана в гевгир за около 5 мин. или докато вече не тече вода.

7. В средно тиганче сгорещете олиото, прибавете патладжана, 1 нарязана скилидка чесън и нарязан кориандър. Сотирайте ги до покафеняване. Оставете да се охлади и намачкайте на пюре. Преди сервиране поръсете с лимонов сок и сол на вкус.

8. Сложете патладжановата салата в чиния за сервиране и украсете с маслини и нарязани на филийки лимони. Може да се поднесе с топла или студена питка или друг хляб по избор.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта