Модерно кьопоолу с моцарела и босилек
Рулца от патладжани с плънка от домати и моцарела и сос от чушки и лук.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2 големи червени сладки чушки
- 6 с.л. зехтин или олио
- 100 мл зеленчуков бульон (или доматен сос)
- сол и пипер на вкус
- 2 домата
- 1 топка моцарела (около 125 грама)
- листенца пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци, а чушките - на кубчета.
2. Патладжана нарежете на надлъжи ленти, посолете и оставете настрани да си пусне горчивината. След 10-тина минути измийте под течаша вода и подсушете.
3. Докато патладжаите се обезгорчават, сгорещете 2 с.л. растителна мазнина в тиган. Запържете в нея лука докато стане прозрачен. След това добавете чушките, гответе още 3-4 минути и налейте зеленчуковия бульон. Доовкусете със сол и пипер и оставете да покъкри на умерен огън 10-тина минути. След това прехвърлете в купата на блендера и пюрирайте.
4. През това време намажете патладжанените ленти със зехтин, поръсете със сол и пипер и запечете на грил или наребрен тиган, като не прекалявате с термичната обработка, защото ги очаква и втора такава.
5. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. Моцарелата отцедете от саламурата и нарежете на същите парчета. Измийте си листенца босилек и ги наситнете. Смесете трите продукта, посолете и опипрете.
6. Взимайте патладжан, увивайте в него част от плънката на стегнато рулце и редете в малка тавичка. Когато сте подредли всички пълнени патладжани, залейте с пюрирания зеленчуков сос и пъхнете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
7. Сервирайте топло с украса от листенца босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ