Суши Урамаки със сьомга и краставица
Домашно суши с риба и краставица.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз за суши
- 2 ч.ч. вода
- 3 листа нори
- 3 слайса слабоосолена сьомга
- 1 краставица
- 1 ч.л. бял сусам
- 3 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. захар
- 1/3 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво ориза и изсипете в тенджерка. Залейте с 2 ч.ч. вода, кипнете и намалете огъня на най-слаб. Варете така 15 минути. След това увеличете на среден и варете още 10-15 минути. След това махнете от огъня, вдигнете капака на тенджерката и под него сложете хавлиена кърпа, която да попие излишната влага. Захлупете с капака, за да не влиза кърпата в ориза и оставете така.
2. Направете подправката за ориза като разбиете захарта и солта в оризовия оцет - става бавничко, но се получава. След това с нея залейте ориза и разбъркайте много добре.
3. Застелете си бамбукова рогозка за навиване на суши. Ако нямате, опитайте с друга рогозка, застлана със стреч фолио. После сложете върху него лист нори с гланцовата страна към фолиото.
4. Нарежете краставицата на тънки дълги лентички.
5. Сложете дебел окло 0,5 см пласт ориз на 1 см. от началото на норито по ширина. Нека ширината на оризовото поле е около 3 см. Отгоре положете слайс сьомга, така че да го покрие, а върху него наредете ленти краставица. След това завийте на стегнато руло. Рулото пък разрежете напречно на 6 хапки. Процедурата повторете с останалите нори и ориз.
6. Поръсете със сусам и поднесете на тарелка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ