Свинско с ечемик, лук и моркови
Свинско месо с жито, черен чай и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 700 г свинско месо - може и да е малко шаренко за по-вкусно
- 2 големи глави лук
- 1 голям морков
- 2 с.л. олио
- 90 г масло
- 1 ч.ч. от 250 мл грухана пшеница
- 3 ч.ч. вода
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сладък пипер
- 2 дафинови листа
- 1 с.л. брашно
- 400 мл бульон или вода
- 150 мл черен чай + 1/3 ч.л. сол + 1/3 ч.л. черен пипер
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Едната глава лук нарежете на средни по размер кубчета. Другата разрежете на две парчета, като едното да бъде малко по-голямо. Моркова обелете и нарежете на 4 надлъжни парчета. След това нарежете напречно на тънки резенчета. Свинското нарежете на хапки. Пшеницата изсипете в купа и залейте с вода. Оставете настрана.
2. Сгорещете 2 с.л. олио и 40 г от маслото в голям тиган на умерен огън. Изсипете нарязаната глава лук и моркова и бъркайте 7 минути. Добавете свинските хапки и гответе още 10 минути при периодчино мешане, за да се запечатат от всички страни.
3. Поръсете със сол, двата вида пипер, добавете дафиновия лист и ръснете брашното. След минута мешане залейте с 400 мл бульон или вода. Оставете да се готви под капак като леко намалите огъня.
4. Пшеницата измийте и изсипете в касерола. Залейте с 600 мл вода и пуснете по-малкото парче от отрязания лук. Оставете да се вари под капак на умерен огън около 40 минути.
5. Разтворете си пакетче черен чай в 150 мл вода и запарете. По-голямото парче лук нарежете на кубчета, а след това имате 10-тина минути време, преди да трябва да се върнете отново над печката.
6. В тиган сгорещете на умерен огън маслото. Изсипете кубчетата лук и гответе 5-6 минути. Добавете пшеницата и залейте с чая. Овкусете с по 1/3 ч.л. сол и пипер и бъркайте 5-6 минути.
7. Изсипете пшеницата в големия тиган при свинското и размешайте. Изключете котлона, но оставете ястието на него.
8. Наситнете листата магданоз, поръсете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ