Регистрация

Свинско с домати, сметана и зеленчуци

Свинско с домати, сметана и зеленчуци
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 931

Гозба от свински врат в сос с лук, моркови, домати, сметана и много подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 900-1000 г свински врат без кост - може и цяло парче
  • сол и пипер
  • 3 с.л. олио
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 4 домата
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 1 ч.л. кориандър на прах
  • 1 ч.л. сух босилек
  • 500 мл вода
  • 4 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.л. захар
  • 3 дафинови листа
  • 100 мл млечна течна незаквасена сметана
  • 1 червена сладка чушка
  • 1 с.л. червен пипер
  • листенца пресен магданоз
  • по желание картофено пюре или бял ориз за гарнитура - може да не го овкусявате особено, защото ще попие от сладките сокове на апетитния сос на гозбата

Начин на приготвяне:

1. Свинското месо нарежете на парчета с големината на 2-3 средни хапки. Поръсете със сол и пипер, обтрийте и дръпнете настрана.

2. Лука и морковите почистете и нарежете на кубчета.

3. Доматите обелете и рендосайте в купа. Добавете солта, пипера, мащерката, босилека, кориандъра и доматената паста. Ръснете захарта и разбъркайте. Постепенно налейте водата и мешайте.

4. Сгорещете олиото на много силен огън в голям тиган. Запържете мръвките от всяка страна за по 6 минути. Не покривайте с капак, за да не се задушат. Целта е да се запечатат. Гответе на два тура, за да не се застъпват отделните месца в тигана. Вадете ги в отделен съд.

5. Изсипете в тигана от готвенето на месото лука, намалете огъня на умерен и бъркайте 4 минути. Добавете морковите и гответе при периодично мешане 6 минути.

6. Върнете месата в тигана, ръснете още малко сол и пипер и залейте с доматения сос. Пуснете дафиновите листа и разбъркайте. Оставете да се готвят под капак за 40 минути.

7. През това време нарежете чушката на парчета. Малко преди да изтекат минутите готвене разбъркайте сметаната с брашното и червения пипер.

8. Прибавете чушките и сметановата смес в ястието и оставете да се готви още 15-тина минути.

9. Поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте по желание с гранитура от ориз или картофи, филийки хляб или пък свежа салата.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта