Регистрация

Свинско със сметана, гъби, вино и бекон

Свинско със сметана, гъби, вино и бекон
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 688

Свинско задушено в сметанов сос с бяло вино, гъби, чесън, бекон и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г бекон на ленти
  • 3 с.л. олио
  • 50 г масло
  • 4 скилидки чесън
  • 700 г свинско месо - плешка или врат без кост
  • 2 с.л. брашно
  • 200 мл бяло вино
  • 600 мл вода
  • 3 глави лук
  • 12 карамфилчета
  • 2 моркова
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сушена мащерка или чубрица
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 400 г гъби
  • 200 мл млечна готварска незаквасена сметна + 1 с.л. брашно
  • магданоз

Начин на приготвяне:

1. Бекона нарежете на напречни лентики. Свинското месо наржете на 9 големи и сравнително еднакви парчета.

2. Сгорещете олиото в тенджера, добавете маслото и щом се разтопи, сложете бекона и разполовените скилидки чесън. Гответе и бъркайте 5 минути.

3. Добавете свинските меса, леко намалете огъня и гответе за по 5 минути от страна докато се запечатат.

4. Поръсете брашното, добавете бялото вино и оставете да се готви 5-6 минути.

5. През това време нарежете морковите на полумесеци, а всяка от главите лук обелете, оставете цяла и шпиковайте с по 4 карамфилчета.

6. Сипете водата - ако я затоплите или кипнете предварително - още по-добре. Добвете лука, морковите, сол, пипер, мащерка и дафиновите листа. Сложете капак и гответе 90 минути на слаб към умерен огън.

7. През това време измийте гъбите, почистете и нарежете на едро. В купичка смесете сметаната с 1 с.л. брашно и 50 мл вода и разбъркайте.

8. Готовото месо извадете от тенджерата заедно с главите лук и на тяхно място изсипете гъбите и сметановата смес. Сложете капак и гответе 15 минути.

9. Върнете мръвките в тенджерата и оставете под капак още 10 минути. След това поръсете с пресни листа магданоз и сервирайте. По желание можете да сложите и сварен бял ориз в чинията вместо хляб за топкане на апетитния гъбено-сметанов сос.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта