Свински медальони
Свински медальони с лешникова панировка, ментова панакота и дресинг от сини боровинки.
Необходими продукти:
- свинско филе, достатъчно за 8 медальона с дебелина 2,5 см
- 100 г лешници
- мащерка
- 250 мл сметана за разбиване
- 50 мл прясно мляко
- 50 мл ментов сироп (не много сладък)
- 5 листа желатин
- малка кошничка сини боровинки
- 1 с.л. захар
- 1 белтък
Начин на приготвяне:
1. Пригответе предварително панакотата, като смесите сметаната с млякото и ментовия сироп и стоплите тази смес почти до кипване. Изключете котлона и прибавете размекнатите в студена вода 4 от листовете желатин. Разпределете сместа в 4 купички за пудинг и оставете в хладилника за поне 3-4 часа.
2. Пригответе боровинковата заливка, като загреете плодовете с 1 с.л. захар и 3 с.л. вода и прецедите през гевгир, за да отделите сока от семената и кората. Прибавете останалия лист желатин, също размекнат в студена вода и разтопен в 1 с.л. вода. Заделете.
3. Натрошете наедро лешниците и ги смесете с мащерката. Разбийте леко белтъка и потопете медальоните първо в яйцето, след това в сместа с лешниците. Притиснете хубаво, така че ядките да полепнат добре към свинското.
4. Запечете медальоните в незалепващ тиган до желаната готовност.
5. Украсете чиния за сервиране с боровинковото желе, сложете от едната страна ментовата панакота, като обърнете купичката, в която се е охлаждала и оставите само желирания крем, а от другата страна поставете медальона; украсете с няколко пресни боровинки, нарязани лешници и пресни листа мента и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ