Регистрация

Индийска дал супа от червена леща

Индийска дал супа от червена леща
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 2716

Постна супа от леща по индийски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 10-тина грама джинджифил
  • 3 домата
  • 3 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. семена ким
  • 2 люти чушлета
  • 3-4 карамфилчета
  • 2 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. синапено семе или 1 ч.л. горчица (едрозърнеста)
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. кориандър на прах
  • 1 ч.л. смлян ким
  • 250 г червена леща
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 700 мл вода
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 1 с.л. лимонов сок
  • кориандър или магданоз (пресен)

Начин на приготвяне:

1. Направете си заготовки като рендосате на ситно ренде чесъна и джинджифила, измиете лещата и нарежете доматите на малки кубчета. Наситнете лука.

2. Сгорещете олиото и маслото в тенджера, добавете семената ким, лютите чушлета - цели, но леко цепнати, карамфилчетата, 1 ч.л. куркума, синапеното семе (или горчица) и канелата. Разбъркайте и гответе 1 мин докато се позапържат.

3. Добавете чесъна и джинджифила и гответе още 2 минути при непрестанно бъркане.

4. Добавете още 1 с.л. куркума, лютия пипер, сладкия пипер, кориандъра и кима на прах. Гответе минута, добавете лука, гответе още 2 минути, добавете и доматите и гответе още 2 минути.

5. Прибавете лещата, солта, захарта и залейте с водата. Захлупете с капак и оставете да ври на умерен огън 15 минути.

6. Открехнете. Добавете наситнени листа кориандър или магданоз, гарам масалата и залейте с лимоновия сок. Разбъркайте и сервирайте. По желание поднесете с поръска от пресни листенца кориандър или кимион и люспи лют пипер.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта