Регистрация

Пържена сьомга с мащерка и поширано яйце

Пържена сьомга с мащерка и поширано яйце
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 555

Сьомга с чесън и прясна билка на тиган, поднесена с топинг от поширано яйце.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 филета от сьомга с кожа по около 150 г всяко
  • сол и пипер
  • 2 с.л. зехтин за готвене
  • 2 яйца
  • вода + 1 с.л. оцет
  • 20 г масло
  • 4 клонки мащерка
  • 1-2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

1. Филетата сьомга положете върху дъска с кожата нагоре. След това направете по два надлъжни разреза във всяко филе от кожата до средата на дебелината, като не разразвате двете къси крайчета. Идеята е да се цепне отгоре, за да се разтоври и месото да попие повече от масления сос с подправки.

2. Поръсете филетата двустранно със сол и пипер. Сгорещете зехтина в тиган на силен огън.

3. Положете филетата в силно загрятата мазнина за по 1 минута, като първо сложите с кожата надолу. След 60 секунди обърнете и дръжте още 1 минута.

4. През това време подгрейте водата почти до кипване в тенджерка. Важно е да е изключително гореща, но да не ври. Сипете в нея оцета.

5. Чукнете двете яйца в две отделни малки купички и след това нежно изсипете яйцата в горещата вода. Следете да не заври, но да запази топлината си в следващите 5 минути докато яйцата се забулят добре. Гответе до желаната рохкост - 3 минути за много рохко яйце, 5 минути за средно и 6-7 минути за максимално твърдо поширано яйце. Извадете ги върху домакиснка хартия или салфетка, която да попие влагата.

6. Паралелно добавете маслото след като изтече минута готвене на силен огън от втората страна. Намалете котлона на малко под умерена степен. В маслото прибавете 3 клонки мащерка и нарязани на няколко парчета скилидки чесън. Идеята е само да пуснат аромат. Обърнете филетата риба и гответе по 4-5 минути от страна, като периодично заливате с лъжица с масления сос от тигана.

7. Готовата риба извадете с кожата на долу също върху домакинска хартия. След 2 минути прехвърлете в индивидуални порции, гарнирайте с по клонка мащерка и поставете по 1 яйце върху всяко парче. Яйцето покапете с няколко капки зехтин и поръсете със сол и съвсем малко червен пипер за разкош. Вече можете да сервирате. Ако поднесете и пресни зеленчуци към тази порция, ще имате красиво, полезно, лесно за направа и много вкусно основно с риба.

 

Източник: YouTube/Essen Rezepte

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта