Пица със зеленчуци на уок
Вегетарианска пица със зеленчуци, приготвени на уок.
Необходими продукти:
За зеленчуците:
- нарязан зелен боб
- 1 тиквичка, обелена и нарязана
- 2 моркова, обелени и нарязани
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 средна глава лук, тънко нарязана
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. смляна куркума
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- смлян пипер
- сол
За тестото за пицата:
- 250 г брашно
- 5 г суха мая
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 150 мл топла вода
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. В купа смесете брашното със солта. Добавете маята и разбъркайте. Добавете топлата вода и разбъркайте около минута. Добавете зехтина и омесете за около 5 - 10 мин. Покрийте купата и изчакайте около 45 мин., докато тестото удвои обема си.
На зеленчуците:
1. Сгорещете зехтина в уок. Добавете лука оставете да се задушава покрит за около 5 мин., като разбърквате от време на време. Добавете подправките и разбъркайте отново за около 1 мин. Добавете морковите, червената чушка и зеления боб и оставете да се варят за около 5 мин. в покрития с капак уок. Добавете сол на вкус. Сложете тиквичката и задушавайте под капака за 3 мин.
На пицата:
1. Загрейте предварително фурната за 10 мин. на 240ºC. Омесете тестото отново (след като е престояло 45 мин.) за около 1 мин. и оформете топка. Сплескайте тестото и разточете с точилка до желаната дебелина.
2. Добавете зеленчуците. Не е необходим доматен сос, тъй като тиквичката ще се стопи във фурната и ще поеме ролята му. Ако зеленчуците са прекалено много, може да замразите излишните и да ги използвате като гарнитура за друго ястие, например.
2. Преди да сложите пицата във фурната, нарежете малко моцарела отгоре. Печете около 10 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ