Регистрация

Пиле с ориз

Пиле с ориз
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 4541

Традиционно пиле с ориз и сос по испански.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 обезкостени пилешки гърди и 4 бедра с кожата и костите
  • 4 с. л. зехтин, разделени на две
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1 с. л. сушен риган
  • 2 ч. л. сладък червен пипер
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • 450 г чирозо, нарязано на парчета с дебелина 2,5 см
  • 1 глава лук, наситнен
  • 2 скилидки чесън, счукан
  • 1 червена сладка чушка, без семената, наситнена
  • 2 дафинови листа
  • 2 чаши дългозърнест бял ориз
  • 1 консерва цели  домати със сока (намачкани на ръка)
  • 3 чаши пилешки бульон
  • 1 ч. ч. пълнени с бахар зелени маслини или други зелени маслини по избор

За салца верде:

  • 1 чушка халапеньо, без семената и нарязана ситно
  • 1/4 ч листа пресен кориандър
  • 1/4 ч бланширани бадеми, печени
  • 1/2 ч зехтин
  • 1 сок от лайм

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 180°С.

2. Изплакнете парчетата пилешко и ги подсушете. В малка купа разбъркайте 2 с.л. олио, сол, пипер, кимион, риган, червен пипер и лют червен пипер. Втрийте всяко парче месо с пастата от подправки и оставете да престои поне 20 мин., за да попие ароматите.

3. В тежка емайлирана тенджера с капак загрейте останалите 2 с.л. олио. Изпържете чоризото на среден огън, докато стане хрупкаво и пусне мазнина. Извадете го с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия. Сложете пилешкото в тенджерата, с кожата надолу и изпържете до кафяво от всички страни, около 10 мин. Извадете от тенджерата и заделете. Направете софрито като сотирате главата лук, чесъна, сладката чушка и дафиновите листа; гответе докато зеленчуците омекнат хубаво и почти се разтворят. Прибавете ориза така, че да се покрие хубаво със софритото.

4. Добавете доматите и бульона, овкусете със сол и пипер. Върнете чоризото и пилешкото в съда. Оставете сместа да кипне и да къкри 5 мин. (Разбърквайте, за да не залепне оризът за дъното и да изгори). Покрийте и прехвърлете във фурната. Печете 20 мин. или докато пилешкото е готово и оризът е омекнал и попил течността. Поръсете маслините върху пилешкото и ориза преди сервиране.

На салцата верде:

1. В блендер сложете всички необходими продукти, докато се получи лека паста. Гарнирайте пилето с ориз преди сервиране.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта