Пиле с ориз
Традиционно пиле с ориз и сос по испански.
Необходими продукти:
- 2 обезкостени пилешки гърди и 4 бедра с кожата и костите
- 4 с. л. зехтин, разделени на две
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 с. л. смлян кимион
- 1 с. л. сушен риган
- 2 ч. л. сладък червен пипер
- 1/2 ч. л. лют червен пипер
- 450 г чирозо, нарязано на парчета с дебелина 2,5 см
- 1 глава лук, наситнен
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 червена сладка чушка, без семената, наситнена
- 2 дафинови листа
- 2 чаши дългозърнест бял ориз
- 1 консерва цели домати със сока (намачкани на ръка)
- 3 чаши пилешки бульон
- 1 ч. ч. пълнени с бахар зелени маслини или други зелени маслини по избор
За салца верде:
- 1 чушка халапеньо, без семената и нарязана ситно
- 1/4 ч листа пресен кориандър
- 1/4 ч бланширани бадеми, печени
- 1/2 ч зехтин
- 1 сок от лайм
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С.
2. Изплакнете парчетата пилешко и ги подсушете. В малка купа разбъркайте 2 с.л. олио, сол, пипер, кимион, риган, червен пипер и лют червен пипер. Втрийте всяко парче месо с пастата от подправки и оставете да престои поне 20 мин., за да попие ароматите.
3. В тежка емайлирана тенджера с капак загрейте останалите 2 с.л. олио. Изпържете чоризото на среден огън, докато стане хрупкаво и пусне мазнина. Извадете го с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия. Сложете пилешкото в тенджерата, с кожата надолу и изпържете до кафяво от всички страни, около 10 мин. Извадете от тенджерата и заделете. Направете софрито като сотирате главата лук, чесъна, сладката чушка и дафиновите листа; гответе докато зеленчуците омекнат хубаво и почти се разтворят. Прибавете ориза така, че да се покрие хубаво със софритото.
4. Добавете доматите и бульона, овкусете със сол и пипер. Върнете чоризото и пилешкото в съда. Оставете сместа да кипне и да къкри 5 мин. (Разбърквайте, за да не залепне оризът за дъното и да изгори). Покрийте и прехвърлете във фурната. Печете 20 мин. или докато пилешкото е готово и оризът е омекнал и попил течността. Поръсете маслините върху пилешкото и ориза преди сервиране.
На салцата верде:
1. В блендер сложете всички необходими продукти, докато се получи лека паста. Гарнирайте пилето с ориз преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ