Пиле с мляко и маракуя
Пиле по марокански с шафранов ориз, макадамия и сос от кисело мляко с маракуя.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. ориз арборио
- 500 мл пилешки бульон
- 1 ч.ч. вода
- щипка шафран
- 1 шепа ядки макадамия
- 8 пилешки филета от бутче, обезкостени и без кожата
- 1 кофичка кисело мляко (500 г)
- 2 големи плода маракуя или 4 малки
- 1 скилидка чесън, фино нарязан
- сол и пипер
- марокански микс от сухи подправки
Начин на приготвяне:
1. Овкусете филетата много добре с марокански микс от сухи подправки и оставете за поне 1 час преди готвене да се мариноват покрити в хладилника.
2. Загрейте предварително фурната на 150ºС. Сложете ядките в огнеупорен съд и ги изпечете, като внимавате да не изгорят. Когато да готови, извадете от фурната и заделете.
3. Сложете ориза в уреда за варене, заедно с 500 мл пилешки бульон, 1 ч.ч. вода, шафрана и разбъркайте. Покрийте с капак и оставете да се готви.
4. Изпържете пилешкото на умерен до силен огън в тиган с малко зехтин до съвсем леко покафеняване от двете страни. След това сложете в тавичка и печете във фурната до готовност - 10 - 15 мин.
5. За соса, смесете киселото мляко с чесъна. Изцедете сока на маракуите и го прецедете през фино сито. Сложете го в киселото мляко и накрая овкусете с щипка сол и щедро количество смлян пипер и разбъркайте хубаво.
6. Разбъркайте ориза и добавете сол и пипер на вкус, след което прибавете ядките.
7. Сложете в чиния желаното количество ориз и го покрийте с 2 филета пилешко. Полейте със соса и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ