Регистрация

Пилешки бутчета с ориз, моркови и целина

Пилешки бутчета с ориз, моркови и целина
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1085

Печени пилешки бутчета с гарнитура от ориз със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 горни пилешки бутчета
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • червен пипер
  • 1 глава лук - около 120 грама
  • 2 моркова - около 250 г общо
  • 2-3 стръка целина (селъри) без листата - около 150 г общо
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. розмарин
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л. лимонов сок
  • кората на 1 лимон (само най-външната част; измийте много хубаво или си купете био лимони с ядлива кора)
  • 220 г бисерен ориз
  • 800 мл вода или бульон
  • пресен лук или листа свеж магданоз за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сгорещете 1 с.л. олио в голям тиган с висок борд на умерен огън. Сложете бутчетата с кожата нагоре и поръсете със сол и червен пипер. Гответе 5 минути, обърнете и отново поръсете със сол и пипер. Гответе още 5 минути и извадете.

2. На мястото на пилешкото добавете наситнения лук и гответе 3-4 минути като бъркате.

3. Морковите нарежете на кръгчета и прибавете при лука. Гответе още 3 минути при периодично мешане.

4. Добавете нарязаните на полумесеци стръкове целина, полейте с още 1 с.л. олио и гответе 2 минути.

5. Овкусете с черен пипер, розмарин, мащерка и намачкания или минат през преса чесън. Полейте с лимоновия сок, рендосайте лимонова кора и размешайте отново.

6. Измийте ориза и го прибавете в ястието. Залейте със сгорещен бульон и изчакайте да кипне и поври 2-3 минути.

7. Добавете бутчетата в ястието с кожата нагоре, намалете огъня на слаб към умерен и сложете капак. Оставете да се готви 30 минути.

8. Открехнете капака. Ако все още има течност в ястието, оставете без капак на огъня за няколко минути, за да поизсъхне. През това време нарежете косо пресен лук или наситнете листенца магданоз.

9. Поръсете ястието и махнете от огъня. Сервирайте докато е топло.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта