Регистрация

Яхния от пилешки бутчета с ориз

Яхния от пилешки бутчета с ориз
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1621

Бутчета в доматен сос с кокосово мляко и бял ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ако ви е омръзнало да хапвате просто печени на фурна бутчета с ориз, ето как да разнообразите любимата рецепта, като приготвите модерна яхния. Кокосовото мялко вече се продава масово в по-големите хранителни магазини, а ако ви притеснява прекалено продуктът, заменете го с течна сметана. Сосът от домати и сметана е идеален за всякакви меса.

Необходими продукти:

  • 3 цели пилешки бутчета (кълка с подкълка)
  • сол и пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. джинджифил (по-вкусно е с рендосан пресен, но можете да използвате и джинджифил на прах)
  • 2-3 люти чушлета (според зависи колко люто харесвате и с колко юнашко люти чушки разполагате)
  • 1 голяма глава лук
  • 250 мл доматено пюре
  • 200 мл кокосово мляко или течна животинска сметана
  • 200 мл пилешки бульон (ако нямате домашен, можете да разтворите кубче във вода)
  • 300 г бял ориз за гарнитура по желание

Начин на приготвяне:

1. Разделете бутчетата на кълка и подкълка и обтрийте със сол и пипер.

2. Нарежете си предварително лука на големи кубчета, чесъна на ситно и лютите чушлета на кръгчета. Рендосайте си джинджифила, ако използвате пресен.

3. Сгорещете зехтина в дълбок тиган, който си има капак. Ще ви потрябва впоследствие.

4. Запържете бутчетата колкото да се запечатат, като ги слагате първо с кожата надолу. Трябва да готвите на силен огън за не повече от 2 минути на страна. Прехвърлете бутчетата в отделен съд.

5. В мазнината от пърженето им добавете лука и чесъна и гответе докато лукът стане прозрачен. Добавете джинджифила и лютите чушлета и гответе още 2-3 минути. След това налейте доматеното пюре, кокосовото мляко и пилешкия бульон. Изчакайте сместа да кипне, върнете бутчетата в манджата, намалете огъня на умерен, захлупете с капака и оставете да къкри за 45 минути до час. Овкусете със сол и пипер на вкус.

6. През това време сварете ориза в подсолена вода в съотношение 3:1 в полза на водата.

7. Сервирайте бутчетата със соса от готвенето и бял ориз. По желание украсете с пресни листенца магданоз или кориандър.

Източник: YouTube/Tasty

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта