Регистрация

Печен боб с наденица в гърне



Печен боб с наденица в гърне
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 252

Фасул с наденица по нашенски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Зрял боб с наденица е българска класика в зимната кухня, която се харесва на традиционалисти и експериментатори. И докато в старите рецепти задължително се слага свинска наденица, то иноваторите залагат на чоризо, пилешки наденички и дори биренки. А всяка от тези гозби си има собствен чар. Как обаче да си направим табиетлийски бобец с наденичка, показва Иван Звездев.

Бобът се готви традиционно - накисва се в студена вода за една нощ, кипва се, сменя се водата и после се вари без да се подправя за час-два - до омекване. През това време се приготвят останалите зеленчуци - моркови, лук и чесън, като се запържват в олио, а после се добавя червен пипер и брашно. Налива се черпак от боба, за да спре пърженето и след това сварения боб и зеленчуковата запръжка се изсипват в земен съд.

Добавя се джоджен, сол и печени или сухи чушки. Разбира се - и наденицата влиза вътре, като е добре да я разполовите. Пече се до желаната гъстота - около 30 минути на 180 градуса. А после е време да си оближем пръстите.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта