Регистрация

Паниран мозък и пържен мозък в масло



Паниран мозък и пържен мозък в масло
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 1876

Мозък пане с брашно и яйце и мозък на тиган с масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Паниран мозък в брашно или пържен мозък с масло - два варианта на страхотно мезе за бира и вино показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това са български мезета, обичани в зората на демокрацията и малко позабравени сред новата кулинарна мода. Но определено и двата варианта са доста вкусни и питателни, пък и допадат на нагласите на българина. Готвенето не е трудно, единствено мозъкът трябва да престои 24 часа във вода, което изсиква да предвидите направата му ден по-рано.

Накиснатият мозък се измива и се слага в тенджера с вода. Пускат се бахар и дафинов лист и задължително се подсолява. Засичат се 30 минути след кипване и после се маха от огъня. Оставя се да се охлади вътре във водата от варенето - важна стъпка, за да не изсъхне. После се реже на филийки с дебелина около 2 см и се поръсва с черен пипер.

Тук вече избирате как да го сготвите. Можете да сипете брашно в съд, да разбиете яйце в друг и да оваляте първо в брашно, после в яйце, на финала - пак в брашно. После пускате в сгорещено на средна температура олио, което просто покрива дъното на тигана, но не създава дълбочина, и пържите за по около 2 минути от страна. Вадите и сервирате.

Във вариант две овкусените шайби мозък се поръсват допълнително с червен пипер и без да се овалват в каквото и да е, се пържат за по 3 минути средно от страна в сгорещено разтопено масло, в което е добавено олио. Отново се сервира топло и максимално най-бързо след сготвянето.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта