Регистрация

Телешки език пане по български



Телешки език пане по български
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1605

Паниран език с коричка от галета.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Паниран свински език или телешки език - това е поредната българска кулинарна класика, която пленява небцето и се явява страхотно мезе за бира, вино, пък и ракийка или водка, ако се поднесе в компанията на зеленчуци. Вкусен е както за основно, така и за предястие; може да се поднесе на изискана вечеря или на неофициално приятелско събиране. Въобще - храна за всеки повод. А как се приготвя език по табиетлииски - показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Първо взискателното месо трябва да се свари. За целта се поставя в тенджера и се залива със студена вода. Оставя се да кипне, отпенва се и се добавят подправки и зеленчуци или обелки от зеленчуци, които да придадат вкус. Сложете бахар, дафинов лист, зърна черен пипер, парчета лук, моркови, целина - каквото имате. А после оставете героят на трапезата да се вари около час и половина на умерен огън под капак.

Готовият език трябва да се обели бързо, защото изстине ли, няма белене. Затова шокирайте го под течаща студена вода и свалете ципата. После вече можете да оставите да изстине. Следва да нарежете на парчета и да панирате. В една купичка си разбийте яйца, в друга сипете брашно, а в трета - галета. Към яйцата можете да добавите лъжичка бира или вино, към брашното пък - лют пипер, черен пипер, пушен пипер или чесън на прах. Ако ще ползвате скилидки чесън - намачкайте ги и прибавете при яйцата. Останалото е лесно. Овалвате първо в брашното, след това в яйцата и на финала - в галетата. После пържите в добре сгорещена мазнина на умерен огън за по 1:30-2 минути от страна. Вадите в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка.

Няколко миути след изпържвне вече можете да сервирате. Върви си и с майонеза или чеснов сос, ако искате да е още по-табиетлийско. Как точо се приготвя - гледайте в клипа на Звездев.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта