Млечен крем тип Брюле
Керм-карамел със захарна коричка.
Необходими продукти:
- 500 мл сметана (незаквасена, животинска - 30%)
- 150 мл мляко
- 225 г захар
- 5 яйца (само жълтъците)
- ампула ванилия (ванилов екстракт, ванилова есенция)
- 2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
1. Изсипете в тенджера млякото, сметаната и ванилията и подгрейте до кипване. Мaхнете от огъня и оставете да се охлади.
2. Жълтъците на 5-те яйца разбийте със 75 г от захарта. После постепенно при непрестанно разбиване вкарайте в сместа охладените млечни съставки. Бъркайте до еднородност.
3. Останалите 150 г захар изсипете в тенджера и подгрявайте до образуването на светлокафяв карамел. Прехвърлете карамела в купички за брюле или крем-карамел. Отгоре разпределете млечно-яйчения крем.
4. Подредете купичките в тава, налейте вода, така че да ги покрива на 2/3 и приберете във фурната, предварително загрята на 150 градуса. Печете 30-35 минути.
5. Поръсете готовите кремчета с кафява захар и върнете във фурната на горен реотан за няколко минути, за да се получи карамелена коричка.
6. Охладете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ