Регистрация

Корейска салата от мариновани краставички

Корейска салата от мариновани краставички
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 198

Салата от краставици по азиатски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Салата от краставица по корейски - странна е за родния вкус, свикнал на шопска салата, но пък е идеално предястие или мезе за ракийка, защото това е пикантна салата от пресни краставички с кисело-сладка нотка. Приготвя се лесно и е доста приятна в жегите.

Необходими продукти:

  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 малки люти чушлета
  • 500 г краставици (в азиатските страни традиционно се използват тип корнишони)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. бяло сусамено семе
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1,5 с.л. оцет (най-автентично е с оризов, но може и обикновен)
  • 1,5 с.л. соев сос
  • 1 с.л. зехтин (най-автентично е да използвате сусамово олио, но може и обикновено)

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре краставиците. Ако трябва ги накиснете предварително във вода и после измийте, за да можете да ги консумирате спокойно с обелката. Отрежете "дупетата". Ако използвате корнишони - разрежете през средата на дължината, за да получат две парчета по около 4 с.м. Ако използвате по-дълги краставици, разрежете на повече напречни парчета с дължина от 4-5 см. Всяко парче натиснете с ножа странично, за да се посплеска и разпука. После нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете и разбъркайте.

2. Запечете сусамените семена на сух тиган на умерен огън около 2 минути, колкото да усетите аромата им.

3. Чесъна обелете и нарежете на много ситно. Лютите чушлета почистете от дръжки и семки и също наситнете.

4. В стъклена или порцеланова купа изсипете захарта и оцета и рабъркайте докато захарта се разтвори.

5. Добавете соевия сос, разбъркайте отново, след това чушлетата и чесъна и пак размешайте. Изсипете краставиците в тази марината и ги оваляйте хубаво, за да се овкусят равномерно.

6. Поръсете със сусама, разбъркайте, покрийте купата със стреч флио, за да не изсъхват краставичките и да не се омирише хладилникът на чесън и приберете в него за 1 час (може и повече).

7. Салатат се сервира студена.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта