Регистрация

Козунак с шоколад, лешници и масло



Козунак с шоколад, лешници и масло
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 1036

Домашен шоколадов козунак с ядки и много масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Козуначено руло - друг вариант за домашен козунак, който изисква по-малко усилия, но гарантира да е много апетитен, сладък и с пленителна визия. Това е сладък хляб Бабка, който Миро замесва в канала си Готвене за начинаещи с плънка от шоколад, масло и лешници, а тестото облагородява с ухание на портокал и ванилия. Комбинацията изглежда неустоимо!

Първо се прави тестото като се пресяват 270 г брашно в тава за месене. Добавят се 50 г кристална захар и се разбърква. Оформя се кладенче, в което се изсипват 1 разбито яйце с допълнително 1 жълтък и разбъркани 20 г мая в 60 мл вода. Меси се до образуването на тесто, а след това се прехвърля на плота и в него се вмесват постепенно 75 г добре размекнато масло. Щом спре да лепне, се оформя на топка и се оставя да втаса.

За плънката в касерола се разтапят 60 г масло с 15 г какао на прах и 25 г пудра захар. Добавят се 60 г тъмен шоколад и още толкова смлени ядки. Бърка се до хомогенност. Трябва да е съвсем леко топло когато започне намазването, за да не е прекалено твърдо или течно. А ако ви остане време, можете да направите и захарния сироп за глазурата, като кипнете 80 мл вода със 150 г захар до разтваряне.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълна тъннка кора и се маже с шоколадвия крем. завива се на руло, а как се разделя на две част и се сплита - гледайте във видеото на Миро по-горе. Оставя се да втаса повторно, намазва се с разбито яйце с мляко и след това се пече на 170 градуса. Топлото, току-що извадено от фурната хлебче с шоколад, се маже със студения захарен сироп. И след 15 минути вече можете да извадите и да се изфукате с тестения си шедьовър.

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта