Регистрация

Кексчета със сироп от лимон и босилек

Кексчета със сироп от лимон и босилек
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 2252

Изискани сладкишчета с глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 3/4 ч.ч. неосолено масло, размекнато + 2 с.л. разтопено
  • 1 ч.ч. + 2 с.л. брашно за сладкиши + допълнително за поръсване
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. + 2 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • 4 големи жълтъка, оставени на стайна температура за 30 мин.
  • 4 големи белтъка, оставени на стайна температура за 30 мин.
  • 3 с.л. пресен лимонов сок
  • 2 с.л. фино настъргана лимонова кора

За сиропа:

  • 1 1/4 ч.ч. захар
  • 1 1/2 ч.ч. вода
  • 1 лента прясна лимонова кора
  • 1/2 ч.ч. пресен лимонов сок
  • 16 големи стръка пресен босилек 

За битата сметана:

  • 1 ч.ч. охладена пълномаслена сметана
  • захар на вкус
  • 1 ч.л. ванилия

За украса:

  • малки листенца босилек

Начин на приготвяне:

На сиропа:

1. Сложете всички необходими продукти да кипнат, покрити с капак, в тенджера на умерен огън, като разбърквате от време на време. Свалете капака и варете още 10 мин. Налейте сиропа през цедка в купа и отстранете твърдите частички. Охладете на стайна температура. Можете да използвате този сироп и за глазура на зеленчуци или дори с палачинки.

На кексчетата:

1. Загрейте предварително фурната на 180°С. Намажете с малко разтопено масло 12 формички за мъфини и ги охладете за 2 мин., намаслете отново и охладете още 1 мин. Поръсете с брашно и изтръскайте излишното.

2. Разбийте размекнатото масло с 1 ч.ч. захар и 1/4 ч.л. сол в голяма купа с миксер на умерено-висока скорост до побеляване. След това добавете жълтъците, един по един, като разбиете до хомогенност. Прибавете лимоновия сок и 2 ч.л. кора и смесете. Добавете брашното и разбийте на ниска скорост до смесване. Сложете в голяма купа.

3. Разбийте белтъците в чиста купа с останалата 1/4 ч.л. сол на сняг. Добавете 3 с.л. захар, малко по малко, като разбивате след всяка, след това разбийте до образуването на твърди връхчета. Разбъркайте 1/4 от белтъчния сняг в течното тесто, за да го олекотите, след което добавете останалите белтъци и отново смесете всичко.

4. Насипете тестото в приготвените 12 формички. Смесете останалите 3 с.л. захар и кората с пръсти и поръсете върху тестото в чашките. Печете до бухване на кексчетата и до получаването на златиста коричка. Клечка за зъби, пъхната в средата, трябва да излиза чиста (около 25-32 мин.). Охладете в тавичката за 15 мин., след което извадете внимателно кексчетата.

На сметаната:

1. Разбийте охладената сметана в купа със захарта и ванилията до офомянето на меки връхчета.

При поднасяне:

1. Сложете лимоново кексче в чиния с пълна лъжица сметана отстрани. Полейте със сиропа и украсете с с листа босилек.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта