Каша от елда с тиквички и моркови
Здравословна закуска или полезен обяд от варена елда с масло и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 500 г тиквички
- 250 г елда
- 150 г моркови
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 50 г масло (или растителна мазнина за готвене, ако искате да е постно)
- 1 ч.л. сол
- 400 мл вода
- пресен лук или магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Елдата залейте с вода и оставете да се отпусне - между 1 и 8 часа.
2. Измийте тиквичките и ги разполовете по дължина, след това нарежете на 3-4 парчета по дължина всяка половинка и после напречно на кубчета с дебелина около 2 см. Можете да не белите, ако кората е гладка и прясна. Нарежете на малки кубчета морковите - по начина, по който се режат тиквичките, е най-практично - просто парчетата морков трябва да са по-малки - около 0,5 см. Наситнете и лука.
3. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука на умерен огън за 3 минути. Добавете отцедената елда и маслото и гответе още 3 минути като бъркате.
4. Вкарайте моркова и тиквичката в ястието, бъркайте две минути и добавете солта и водата. Щом кипне, намалете огъня на слаб към умерен и сложете капак. Гответе 30 минути.
5. Поръсете с пресен лук или магданоз и поднесете докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ