Регистрация

Домашно кимчи по корейски

Домашно кимчи по корейски
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 306

Как се прави кимчи в домашни условия?

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 глави китайско зеле (пекинско зеле)
  • 4 с.л. сол
  • 1 морков
  • 200 г дайкон ряпа
  • 70 г почистени скилидки чесън
  • 120 г бял лук
  • 20 г почистен корен джиндифил
  • 500 мл вода
  • 2 с.л. оризово брашно
  • 2 с.л. кафява захар
  • 100 мл рибен сос
  • 70 г чили на люспи
  • 75 г зелен лук
  • сусам за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Двете китайски зелки разрежете през средата по дължина и после цепнете кочана през средата. Сега имате 4 половинки зеле. Измийте добре без да разделяте листата и цепката на кочана. Оттръскайте от водата колкото може.

2. Сложете парчетата зеле в голяма купа или малко легенче и внимателно разлиствайте листата и солете между тях. Трябва да вместите цялата сол. После оставете зелето за два часа да почива така осолено. То ще омекне от солта.

3. През това време сипете 500 мл вода в касерола и изсипете в нея оризовото брашно. Бъркайте докато кипне и брашното се разтвори. Не трябва да има бучки. След това оставете да къкри на слаб огън 6-7 минути като периодично разбърквате.

4. Добавете кафявата захар и бъркайте 2-3 минути. След като се разтвори добре, махнете от котлона и оставете да се охлади.

5. Почистете чесъна и изсипете в купата на блендера. Добавете почистения джинджифил, нарязан на едро, както и лука. Пюрирайте до гъста ароматна каша.

6. Нарежете на тънки лентички дайкона и моркова. Пресния лук нарежете на малки колелца.

7. Смесете дайкона, моркова, ароматната смляна каша, рибения сос, чили люспите и охладения оризов сос.

8. Зелето измийте и чак сега разделете всяко парче на две половини, разчупвайки през прореза в кочана.

9. Взимайте парче зеле и вкарвайте от маринатата между листата. След това редете плътно отделните парчета в малка тава с високи бордове. Ако ви остане от маринатата, залейте с нея подреденото зеле. Оставете да се маринова за 24-36 часа в хладна стая.

10. Сервирайте с поръска от сусамови семена и още пресен лук. Внимавайте - силно е за самостойно хапване, но пък е идеална притурка към всякакви азиатски ястия и печени меса.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 дни

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта