Домашна пица пеперони с моцарела
Домашна пица с моцарела и колбас.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин
- 3/4 ч.ч. топла вода или нискомаслено мляко
За плънката:
- 400 г домати
- 2 щипки сол
- щипка захар
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сух риган
- 200-250 г моцарела
- чили на прах
- 250 г салам пеперони
- 2 с.л. каперси
- листа пресен босилек за украса
Начин на приготвяне:
1. Започнете с тестото като пресеете брашното в купа и го смесите със сухата мая, захарта и солта. След това оформете кладенче в средата и изсипете вътре зехтина и водата (млякото). Замесете на ръка еластично тесто. Прехвърлете на плота и месете докато стане гладко и спре да се лепи по ръцете. В процеса на месене ще ви потрябва още брашно. Готовото тесто прехвърлете в намазнена с олио или зехтин неметална купа. Намажете с още мазнина отгоре, увийте със стреч фолио или в найлонов плик и оставте на топло място да втаса докато не удвои обема си (30-40 минути)
2. Доматите обелете и половината от тях пуснете в купата на блендера. Пюрирайте със солта, захарта, чилито, чесъна, ригана и няколко листенца босилек. Това е домашен доматен сос за пица. Останалите домати нарежете на кръгчета. На тънки кръгчета нарежете и колбаса. Моцарелата рендосайте на едро ренде. Изберете си и две тави за пица с диаметър около 25-30 см.
3. Втасалото тесто разделете на две топки. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса. Всяко парче от тестото разточете на кръгъл тънък блат така, че да влезе в тавата, която предварително сте намазнили. Донаместете като доизпнете с ръце.
4. Разпределете доматения сос върху пиците. Отгоре поръсете с половината моцарела и бутнете във фурната за 7-10 минути докато не започнат да потъмняват крайщата.
5. Извадете пиците, разпределете кръгчетата пеперони, отгоре каперсите, доматите и останалата моцарела. Допечете до готовност (още 5-7 минути). Преди поднасяне украсете с листенца пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ