Регистрация

Гръцки дюнер гирос със свинско



Гръцки дюнер гирос със свинско
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 6618

Гръцки сандвич с плоски питки, пълнени със свинско печено, зеленчуци и сос дзадзики.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 28.07.2017

Гирос е вид гръцки дюнер, който може да бъде напълнен със всякакво месо и обикновено се поднася още със зеленчуци и традиционния елински сос дзадзики, който е своеобразна гръцка салата Снежанка. Лора и Стоян се заемат да направят домашни гироси, за да ни убедят, че не ни трябва вертикален шиш и други екстри вкъщи, за да приготвим тази вкусна и засищаща храна с много калории. Единственото, което може да се заинатим да си потърсим са традиционните питки за гирос, които се продават готови в хранителната верига. Ако ли не - питките за дюнери са много по-широко разпространени. В краен случай можем да използваме и тях, но тогава не бива да претендираме за автентичност на сандвича.

Най-важната стъпка е как ще направим месото. Научаваме от готвачите, че е добре да го приберем във фризер докато само горната му кора замръзне. Така ще можем да го нарежем на много тънки късчета, които да имитират парченцата мръвки от дюнер. После го мариноваме в смес от лимонов сок, зехтин, чесън, риган, канела, сол и пипер, добавяме индийско орехче и гмуркаме месцата да се овкусят.

Следва да ги запечем на плоча, а веднага след тях да метнем и питките, които да попият аромат и мазнинка. Нарязваме си още домат и червен лук и увиваме дюнретите. И за да имат традиционната нотка на типична гръцка кухня, можем да си направим и сос дзадзики като кофичка гъсто кисело мляко смесим с краставица, чесън, копър и няколко капки лимонов сок. Така сандвичите са готови - 4 броя за героя.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта