Регистрация

Бърза мусака без заливка

Бърза мусака без заливка
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 12545

Скоростно приготвяне на мусака с кайма и картофи за бързаци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 грама кайма смес
  • 800-1000 грама картофи
  • 1 голяма глава лук
  • 3 средни или 2 големи домата (можете да заместите с 250 грама домати от консерва)
  • черен пипер, чубрица, кимион, червен пипер
  • 2-4 с.л. олио за пържене
  • 80 мл олио за заливане
  • 1,5 литра вода за варене
  • 250 мл вода за бульона
  • 2 кубчета телешки бульон

Начин на приготвяне:

1. Сложете картофите да се варят докато направите запръжката. Варени ще се сготвят по-бързо, а и ще установите, че беленето и рязането им в последствие ще отнемат драстично по-малко време, отколкото при суровите.

2. Докато картофите врат направете запръжката. Наситнете главата лук и я запържете до прозрачност в олиото. След това добавете каймата. Изчакайте я леко да се нажежи и я разделете с вилица на малки късчета. Когато е започнала да се запържва става много по-лесно. Пазете покритието на тигана от надраскване с вилицата. След разкъсването на каймата гответе с дървена лъжица, за да не нараните предпазния слой на съда. Трябват ви около 5-8 мин. да се запържи месото. Ако работите с пресни домати – настържете ги на ренде докато се готви запръжката. Ако сте с консервирани, махнете ципите (ако имат такива) и ги изсипете в тигана. Размешайте добре всичко.  Махнете от котлона и овкусете щедро с червен и черен пипер, чубрица и кимион. Имайте предвид, че тези подправки ще са общи и за картофите, затова сложете повечко.

3. Не спирайте котлона, на който готвехте запръжката. Просто сложете на него метален съд с 250 мл вода, в която ще разтворите кубчетата бульон. Тъй като те са солени, затова не слагаме сол на каймата. Сега е моментът да пуснете и фурната да загрява. Проверете картофите. Когато видите че ципата на поне един картоф е започнала да се отлепя, сложете цялата тенджера под течаща вода. Нека се изстудяват в процес на работа.

4. Взимайте по един картоф от охлаждащата се тенджера, белете го и го режете на кубчета. Толкова е лесно когато са разварени. Хвърляйте кубчетата в тавата, в която ще печете мусаката. Водата за бульончетата трябва да е завряла. Пуснете ги вътре и спрете огъня. Нека водата си остане на котлона. Довършете работата си по картофите, изсипете и запръжката, размешайте картофите с месото в доматен сос. Разбъркайте и бульночетата във водата, след което залейте с нея мусаката. За финал сипете 80 мл олио или зехтин и пъхнете във вече загрятата фурна.

5. Печете двадесетина минути или докато картофите се разварят и омекнат напълно. На различните сортове им отнема различно време, затова не бих се ангажирала да кажа точно колко ще ви е нужно. Ако ви се струва, че бездействате докато чакате ястието да се изпече, можете да направите заливка – 1 кофичка кисело мляко се изсипва в купа при три разбити яйца и се добавя ½ ч.л. червен пипер. На този етап няма да ви забави. Знайте, че ще й трябват допълнително 10 мин. да се запече, защото заливката се слага след като вече ястието е напълно готово.

6. Със заливка или не, вашата мусака излиза от фурната. Спестили сте си около 25 минути готвене, а ястието е достатъчно за основно на цялото семейство. Затова уважавам този метод, който умее да цени иначе оскъдното време.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта