Регистрация

Яжте бавно, за да живеете дълго

12 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 1610
Яжте бавно, за да живеете дълго

Многократното предъвкване и бавното хранене пазят човека от редица болести с летален край.

В забързаното ежедневие човек често няма време да седне на спокойствие и да си хапва бавно и лежерно, предъвквайки многократно всеки залък. И именно тук се корени проблема с развитието на много синдроми и болести, които често завършват с летален край. Защо на храненето трябва да се отделя повече време и как то ще ни се отплати, дарявайки ни със здраве и дълъг живот, това обясняват учени от Университета в Хирошима, цитирани от dir.bg.

Първоначално изследването стартира като търсене на взаимовръзката между продължителността на хранителния процес и тази на живота. Оказало се, че в световен мащаб нациите, които са свикнали да се хранят по-бавно и да предъвкват многократно, са регистрирани като по-дълголетни. Противно на твърдението, дори и модерни общества като северноамериканците и англичаните, са със сравнително ниска смъртна възраст, въпреки че разполагат с информация и достъп до добри лекарски специалисти и медикаменти. Проблемът е, че те отделят прекалено малко време за хапване и често го правят на крак. А в това се крие причината за ранната им кончина.

До какви заболявания води бързото хранене? Според експертите, малкото на брой сдъвквания и отделянето на основно ястие под 25 минути са два лоши навика, причинители на редица тежки проблеми в организма. Звучи банално да се каже, че бързото хранене води до затлъстявания, метаболитни затруднения и сърдечно-съдови болести, но когато разсъдим на какво са причинители реално те, разбираме, че отделянето на малко време за хапване причниява диабет, инфаркт, инсулт, язва, натрупване на тлъстини и лош холестерол и много още „модерни“ болежки. А те от своя страна пречат на нормалния човешки живот и го съкращават.

На следващ етап се проучват хранителните навици на 1000 човека. Учените от Университета в Хирошима се спират на равен брой мъже и жени с осреднена възраст 51 години. Основните критерии, по които се разглежда извадката са продължителност на закуската, обяда и вечерята, случаи, в които се хапва на крак, брой на предъвквания. После се обръща внимание на степента на затлъстялост, функцията на сърдечно-съдовата система, нивото на колестерол и кръвна захар и общото здраве.

Изводите от проучването доказват, че хората, които се хранят по-бавно, живеят по-дълго и са в по-добра физическа и ментална кондиция. Няма как да не свържем тези доказателства с правилата на хранене, подчертани от Учителя Петър Дънов. Той съветва всяка хапка да се предъвква по 33 пъти, а на трапеза да се сяда три пъти дневно за между 30 и 40 минути. Диетологът на Английската Кралица Елизабет II , пък допълва към тези условия, че след закуска трябва да се работи, след обяд – да се полегне, а след вечеря да се направи разходка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Малко вино, кафе и разходка са тайната на дълголетието

Хората които пият кафе, бира и вино умерено и се разхождат по малко всеки ден, живеят по-дълго от въздържателите и активните спортисти.     виж още »

Безценни хранителни съвети от лекаря на английската кралица

Човек трябва да се лиши от пикантни храни, гъби и ядки за сметка на кисело мляко и постни супи, съветва един от най-добрите индийски лечители в света. виж още »

Вредно ли е да се дъвче дъвка

Ползите и вредите от дъвченето на дъвка се изравняват в мляскаща симбиоза. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта