Регистрация

Вредно ли е да се дъвче дъвка

10 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 3349
Вредно ли е да се дъвче дъвка

Ползите и вредите от дъвченето на дъвка се изравняват в мляскаща симбиоза.

Дъвченето на дъвка за мнозина е навик, начин да почистят зъбите си след прихапване на обществено място, да освежат дъха си или просто да намерят работа за устата си. Дали обаче гумената сладост, която се мести из устната кухина е добро решение или поредната мода, с която си вредим – на този въпрос няма едностранен отговор. Факт е обаче, че едва ли има модерен човек, който никога в живота си да не е опитвал странното удоволствие. Какво обаче причиняваме на себе си извършвайки на пръв поглед безмисленото премляскване с ароматния ластик в устата си, преценете сами, след като видите няколко факта за дъвката.

1. Дъвката помага за устната хигиена. Това е оправданието на много нейни любители да я ползват често. Да, вярно е, че лепкавата текстура на негълтащия се сладкиш помага на полепналите по зъбите частици да се отделят. Вярно е също, че с дъвка дори можем да убием някои от устните микроби или да ги преглътнем и изхвърлим от тялото си. Има обаче доказателства, че прекомерното дъвчене на дъвка може да износи зъбите, да спомогне за изтъняването им, да повиши чувствителността им и да направи венците по-податливи към кървене. Установено е също, че дъвката може да промени захапката и да доведе до проблеми със ставите на лицето. Затова трябва да се използва умерено.

2. Дъвката отваря апетита, но и бори чувството за глад. Когато дъвчем дъвка, стомахът получава сигнал за приемане на храна, който идва от пълната ни уста. Така той започва да отделя храносмилателни ензими в очакване на предстояща задача. Храна обаче не попада, затова стомахът от своя страна изпраща сигнали до мозъка, че чака своя дял. Така се появява чувството за глад. Доказано е обаче, че ароматът на дъвка се свързва с този на пастата за зъби. Навикът, че мием зъбите си след хранене създава подсъзнателно усещане за ситост. То може да се появи дори и без да сме хапвали, само заради сходсвото в ароматите.

3. Дъвката може да предизвика проблеми с храносмилането, но също така може и да го подпомогне. Тук отново се връщаме на отделените стомашни сокове, очакващи в корема да постъпи храна. Те имат киселинен характер и атакуват стомашните стени на празното търбухче. Така се развива чувствителност, могат да се появят болки в корема и при често повтаряне на ситуацията – язва. Случайте на язви, причинени от дъвчене на дъвка обаче са редки. В друг случай обаче с дъвката можем да засилим метаболизма си. Ако предизвикаме отделянето на стомашен сок точно преди да се нахраним реално. Така погълнатата храна ще бъде обработена по-бързо и ще прогоним усещането за тежест след наяждане.

4. Дъвченето на дъвка ни помага да се съсредоточим в работата си, но пречи на запаметяването. В извършването на механични дейности като шофиране, плетене и шиене, всякакво творене, дъвченето на дъвка помага на мозъка да се фокосира върху дейността. Ако обаче джвакаме по време на четене, учене и опити да възприемем нови познания, доказано ще намалим способността си на запомняне. Затова и в учебните заведения се забранява дъвченето на дъвки.

5. С дъвка изглеждаме готино или пък нелепо. Още със създаването на съвременната дъвка мнозина приемат премляскването й като символ на свободомислие и себеизразяване. Особено при по-младите надуването на балончета и показното движение на устните може да има и еротичен елемент. Абсолютно същото поведение обаче пред шефове, клиенти, в градския транспорт и на всякакви сериозни мероприятия ще донесе много негативи и се приема за символ на ниско възпитание. Затова преди да развиете лентата или дражето – преценете добре ситуацията.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дъвките без захар поддържат добра устна хигиена

Кои дъвки са полезни, кога се дъвче дъвка и как да изберем най-подходящата дъвка?   виж още »

Слънчогледовите семки – идеално мезе за лятото

Беленето на слънчогледови семки бори стреса и зарежда тялото с букет от витамини и минерали.   виж още »

Храни, които се грижат за устната хигиена

Морковите и белтъка почистват зъбите, ракията ги дезинфекцира, а зеленият чай спира вредните въздействия на въглехидратите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта