Регистрация

Малко вино, кафе и разходка са тайната на дълголетието

20 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 1675
Малко вино, кафе и разходка са тайната на дълголетието

Хората които пият кафе, бира и вино умерено и се разхождат по малко всеки ден, живеят по-дълго от въздържателите и активните спортисти.

 

 

Кои хранителни навици са в основата на дълголетието? На този въпрос се зае да отговори дългогодишно изследване на екип от учени от Калифорнийския университет, цитиран от dir.bg. Според изследователите консумацията на алкохол в малки дози, умереното пиене на кафе, честата и ненатоварваща физическа активност и качването на някое и друго килце след 60-тия рожден ден са в основата на продължителния живот и крепкото здраве на старини.

 

Поднорменото тегло след средната възраст е нездравословно. Това е само едно от заключенията, до които стигат експертите, стартирали наблюденията си още преди 30 години. В проучването влизат 14 000 души на възраст между 55 и 100 години, а под наблюдение от 2003-а г. насам са поставени още 1600 души в този възрастов диапазон. Изследователите откриват взаимовръзка между теглото и продължителността на живот, като заключват, че хората с малко наднормено тегло живеят повече от онези с поднормени килограми. Затова смятат, че неслучайно природата сама е решила да забавя метаболизма и възможността за отслабване на човек след определена възраст. По-пълничките възрастни хора са с по-здрав имунитет, по-устойчиви към разболяване и по-бързо се справят с болестите. С точни данни казано – хората с поднормено тегло над 80-годишна възраст са с 50% по-разположени към смъртност. Онези с леко наднормено, доживели 80-те лета пък са с 3% по-защитени от скорошен летален край.

 

Чаша кафе, вино или бира на ден спомагат за доброто здраве. Оказва се, че въздържателите, както и прекаляващите с алкохолните напитки и броя на кафетата рядко попадат в списъка на дълголетниците. След 65-атат година при тях внезапно организмът започва да страда от дългогодишните вредни навици. Учените твърдят, че доброто здраве се поддържа от 3-4 чаши вино на седмица (по 100 мл), по една порция кафе всеки ден и по 330 мл. пиво. Малцината, които съумяват да се спрат в тези количества, са склонни да удължат живота си с до 20 години.

 

Ежедневното спортуване по 15-30 минути също удължава живота. Ако спортувате за здраве, то не го правете над 45 минути, съветват експертите. Най-добрата активност е ходенето с умерено темпо. Полезни са леките упражнения със собствено тегло – йога, стречинг, изометрични съчетания. Тялото свиква с тях, изгражда се в идеално здраве, но не бива да се прекъсват за повече от ден. Ако не ви се разхожда, можете да замените това движение с танци пред огледалото или четвърт час аеробика.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яжте бавно, за да живеете дълго

Многократното предъвкване и бавното хранене пазят човека от редица болести с летален край. виж още »

Кратък пътеводител към дълголетието

A short guide to a long life – книга на група онколози, която ни учи как да се храним и живеем, за да стареем по-бавно и да се радваме на вечно виж още »

Умереното вегетарианство – ключ към дълголетието

Доказаха, че който си хапва месце по веднъж в месеца, живее по-дълго. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта