Регистрация

Ядем сладкиши вечер заради ядове в службата

15 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 791
Ядем сладкиши вечер заради ядове в службата

Апетитът за сладкиши вечер се появява заради проблеми на работното място, разправии у дома и повишен инсулин в късните часове.

 

Яденето на десерт вечерно време е сред най-вредните човешки навици, косвено виновни за стабилна част от затлъстяването, наднорменото тегло и развитието на диабет тип II. Парченце шоколад, някой и друг бонбон, вафличка, мъфин или хапка любим десерт след вечеря или преди лягане за нощен сън, се отпечатва върху размера на талията и здравословното състояние. Подобен навик пречи на диетата, намалява качеството на съня и определено е в разрез със здравословния живот, но няма какво да се лъжем. Сладкишите изглеждат най-апетитно вечер. Понякога мозъкът ги желае толкова силно, че не идва покой без в устата да е сложено десертно изкушение. Защо именно вечер се появява този неистов глад за сладки харни, обяснява ендокринологът Зухра Павлова пред радио Спутник.

Защо ми се яде сладко вечер? Мнозина размишляват над този въпрос, но науката вече е дала логически и доказани обяснения. Има две причини за появата на апетит за десерти. Първата е на психическа основа и се базира върху емоционалното състояние. Втората е свързана с хормона инсулин, чиито нива се покачват вечер поради естествената човешка биология. Всяка от причините е достатъчна да се пожелае сладка храна, но в съчетание двете заедно се превръщат в неудържим апетит за прости, висококалорични и вредни въглехидрати, които тялото предпочита да си добавя от бяла захар и храни, съдържащи я в изобилие. А тъй като по време на сън се изразходват доста по-малко калории, енергията от изяденото се натрупва като мазнини и излишни килограми.

Психоаспект на глада за сладко вечер. Руско проучване, проведено от Международния научно-изследователски център на Московския университет, открива връзката между негативните емоции, събрани през деня и желанието за хапване на въглехидрати вечер, когато умът прогонва натрупания стрес. Сред най-честите причинители на неприятния натрапчив апетит за десерти са ядовете на работното място и пререканията с колеги, съпрузи, деца и роднини в рамките на деня. С настъпване на покоя преди лягане мозъкът подава сигнал, че има нужда от натрупване на защита при подобни събития и на другия ден, а не е тайна, че мозъкът се храни с въглехидрати. Ето защо опитът му да бъде силен и да има шанс да се защити се проявява като апетит за храни с високо съдържание на захар. Алкохолът също е високовъглехидратен, затова някои хора вечер посягат към чашката, вместо към шоколада. Но ефектът на сутринта е един и същи – недоспало и изнервено състояние, липса на концентрация, добро настроение, енергия и възможност за съсредоточаване.

Защо инсулинът ни кара да ядем сладкиши вечер? Инсулинът е хормон в тялото, който предизвиква понижаване на кръвната захар. В най-големи количества той се отделя в тъмните часове от денонощието и в състояние на покой. Затова след края на работния ден и в рамките на домашния уют, кръвната захар се понижава, а тялото получава сигнал, че трябва да нормализира нивата ѝ. Този сигнал е именно апетитът за десерт. Но хората трябва да знаят, че понижението на кръвната захар вечер е природен механизъм човек да не си ляга с високи нива. Затова гладът за сладкиши не бива да бъде задоволяван, предупреждава Павлова.

Как да не ядем сладкиши вечер? Когато първичните желания на апетита действа срещу разума, логично е мозъкът да отговори с хитрост. В модерния свят съществуват нискокалорични и невредни заместители на захарта, които не покачват кръвната захар. Сред най-практичните и разумни избори са стевията, еритрола, ксилитола и сукралозата. Нищо не пречи да се хапне десерт с тях или да се направи подсладена с някой от тях напитка. Така организмът ще отчете, че в него се прибавя сладост и ще потисне глада за десерти. В същото време няма да получи вредната и висококалорична захар, която да ощети съня, здравето и външността. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които ни успокояват или изнервят

Консерванти, меса, плодове, зеленчуци, ядки – как всички те влияят на нервната система обяснява български нутриционист. виж още »

Да надвием с хитрост среднощния глад

Какво да правим когато гладът не ни дава мира в леглото. виж още »

Черешов сок и лека вечеря за здрав сън

Сок от череши два пъти на ден лекува безсъние. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта