Регистрация

Да надвием с хитрост среднощния глад

24 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 3825
Да надвием с хитрост среднощния глад

Какво да правим когато гладът не ни дава мира в леглото.

В скорощен доклад на шведски учени се твърдеше, че среднощния глад освен на хормонална основа е плод и на вродени навици, които могат да се проявят в зряла възраст. Каквито и да са причините за него обаче, той е вреден – за здравето и фигурата и противоречи на всички полезни норми на живот. Какво да правим когато стърженето в стомаха не ни оставя да заспим и дали не е по-добре с една разходка да си гарантираме спокоен остатък от нощта – вижте различни тези и предложения на хранителни експерти:

Като изключим кардиналните методи и тактики за отслабване, които по своята същност игнорират всички странични здравословни ефекти от бързото смъкване на килограми освен крайния резултат, почти няма хранителна философия, която да пропагандира мъчение с глад в средата на нощта. Щом човек е гладен до толкова, че да не може да изпълнява дадени задачи и функции, той трябва да се нахрани, категорични са експертите, ала тук идва и голямото „НО“.

Внимавайте с какво утолявате среднощните си прищевки за похапване! Най-често организмът иска сладкиш под влиянието на група хормони, отделени от щитовидната жлеза. Колко е вредно да се приемат въглехидрати през нощта въобще няма да споменаваме, но ако нуждата е крещяща, то хапнете нещо сладко под формата на плод. Така поне няма да пренатоварите и без това подготвения за сън стомах, който доста би се шокирал от нещо тежко, попаднало в него извън хранителния ви ежедневен график. В допълнение бялата захар и висококалоричните подсладители на десертите само ще довършат вече оформящите се целулитни депа, паласки и мазнинки, защото след като ще спите, а няма да изразходвате енергия, всичко ще се лепне под формата на телесни непривлекателности.

Не на газираните напитки нощно време. Този тип среднощни щения се появяват обикновено след запой или стабилно вечерно преяждане – будите се и искате да пресушите океан от студени и газирани напитки, който се крият в хладилника. Това е по-скоро неистова жажда, която ви кара да преглъщате слюнка сякаш имаща вкус на кола, лимонада, бира или газирана вода. Неминуемо пийнете нещо, но нека то не е от списъка на гореизброените. Едва ли средата на нощта е перфектното време да пускате сокоизтисквачка или шейкър, затова прибегнете към добрата стара вода. За допълнителен вкус можете да разтворите в нея лъжица мед, сода или да капнете няколко капки лимон. Така не рискувате да си предизвикате киселини, които и без това да не ви позволят да мигнете в остатъка от нощта. А и няма да приемете излишни празни калории.

Заготовки за среднощния глад. Тук трябва да се изхитрите, ако ви се случва честичко да ставате от сън и да се насочвате към хладилника. Щом знаете, че имате проблем, то предвидете решението му. Приберете си в купа обелени и нарязани предварително плодове, пригответе си плодов фреш или чай с мед от вечерта и поставете леката и полезна храна за нощното хранене далеч от шоколадите, сладкишите, сандвичите, полуфабрикатите и всичко останало, което може да ви изкуши. Ще се изумите, но след време ще започнете да се будите с навика да хапнете нещо малко и полезно, а не да се тъпчете с вредни продукти.

Балансираната вечеря е ключа към здравия сън. Не на последно място помнете, че в голяма степен вината за среднощния глад идва от неправилната вечеря. Проблемът в случая е в самите вас. Вечеря се с леки храни предимно на растителна основа около 2-3 часа преди лягане. Главозамайващите количества алкохол също са неприемливи преди да гушнете възглавницата. Стомахът трябва да е преработил вечерята до голяма степен щом заемете хоризонтална поза, а единственото, с което можете да го ангажирате без да го пренатоварвате е отвара от леки билки с температура около 45 градуса. Така че няма да сглупите, ако преди сън си глътнете 200 мл (не прекалявайте с количеството, за да не ходите често до тоалетна) запарка от липа, мента, лайка, риган, мащерка и каквото друго ви хрумне. Детският метаболизъм е по-активен, затова на мъниците е разрешено да сервирате 150 грама топло мляко. Избягвайте какаото, защото е възможно в сладката десертна подправка да има кофеин, който пречи на съня.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем сладкиши вечер заради ядове в службата

Апетитът за сладкиши вечер се появява заради проблеми на работното място, разправии у дома и повишен инсулин в късните часове.   виж още »

4 храни, които потискат глада

Хранителни продукти, които убиват глада, когато той е причинен от различен фактор от липсата на енергия в тялото.   виж още »

Глад за вредни ястия сочи дефицит на полезни вещества

Кои вредни храни може да се заменят с полезен еквивалент, за да се задоволят нуждите на тялото от витамини и минерали?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта