Регистрация

Храни, които ни успокояват или изнервят

08 Dec 2014   /   nina123   /   Видяна: 21420
Храни, които ни успокояват или изнервят

Консерванти, меса, плодове, зеленчуци, ядки – как всички те влияят на нервната система обяснява български нутриционист.

Алкано-киселинния баланс в организма е в основата на усещането за добро или лошо настроение, за позитивност или ярост, за жлъч или спокойствие, споделя Д-р Георги Гайдурков – гост в предаването Преди обед по bTВ. Специалистът обяснява как различните продукти и обработките, през които преминават, са способни да въздействат на цялостното човешко настроение и как можем да съхраним здравата си нервна система чрез храна.

Каква е връзката между джънк фууд-а и стреса? Спадащите към този раздел ястия са вредни за нервната система заради технологичната обработка, през която преминават – твърди Д-р Гайдарков. Колкото повече един продукт го преработваме, толкова повече ние го отдалечаваме от естествената му същност. А оттам – толкова повече и той става чужд на природата, която сме ние и нашите тела. Обратното – колкото по-близо до естествената си същност е храната, толкова по-полезна е тя и помага на организма по естествен начин да бъде здрав.

Защо колбасите са вредни? Проблем при тях е, че съдържат консерванти, които силно нарушават телесните функции. В повечето меса – кренвирши, салами и т.н. се съдържа консервантът Е250 или НАТРИЕВ НИТРИТ (да не се бърка с нитрАт), който е канцерогенен, повишава нивата на лошия хемоглобин и се съдържа в почти всички купени месни продукти, особено тези, които преминават през по-малка термична обработка. Най-общо тази добавка задушава тъканите от безкислородие, откъдето идват и сериозните щети, които причинява.

Енергийни напитки и стрес – каква е взаимовръзката? В тези безалкохолни има и нещо хубаво, смята Д-р Гайдурков. Все пак веществата им, които активизират ума и тялото, ни помагат да сме адекватни под натиска на стреса. Но съдържанието на кофеин, теорин и гуарана например вкарва в порочния кръг на стреса, защото обостря нервната система и създава усещането за по-силна дразнителност.  Когато ние ползваме някакъв стимулант, той ни предизвиква да черпим от нашите резерви в организма, защото де факто това представлява действието му – мотивира ни да даваме от себе си. Но малцина се замислят как ще бъдат възстановени тези резерви след това.

Зелен сок за щастие – това е смути. Ето каква алтернатива имаме на вредните храни и енергийните напитки. Нутриционистът ни предлага чаша свежо смути за закуска. Напитката е благодат по няколко причини. След ставане от сън човешкото Ph е най-киселинно, хората са кисели и като настроение по тази причина,  затова е нужно създаването на алкална среда. Това става чрез консумацията на зеленчуци и особено на зелените листни дарове на природата. Затова можем да се ободрим и освежим с чаша сок от магданоз, спанак или други вълшебни ядливи листенца, които носят здраве и добро настроение.

Магнезият като път към спокойствието и хармонията. Този елемент е важен за човешкото тяло и доказано помага да се отпуснем, релаксираме или съсредоточим. Затова и менюто на хората, които медитират е богато на магнезий. Чрез храната лесно можем да си го набавим от суровите ядки, които са едно полезно допълнение към дневната диета. Варивата и най-вече бобът също се включват в кампанията за зареждане на организма с магнезии. Колкото по-разнообразни ядки съчетаваме в дажбата си за деня, толкова по-богата и пълна гама от витамини и минерали даряваме на тялото си, а често пъти те са взаимно свързани в процеса на разграждане и усвояване. Затова е важно да си подбираме богат асортимент от сурови ядки. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем сладкиши вечер заради ядове в службата

Апетитът за сладкиши вечер се появява заради проблеми на работното място, разправии у дома и повишен инсулин в късните часове.   виж още »

Храни, заради които изпускаме нервите си

Кафето, млякото, шоколадът и лютите чушлета ни правят враждебни, несдържани и агресивни. виж още »

Пет билки, които правят жените щастливи и спокойни

Босилек, розмарин, бабини зъби, дяволска уста и лавандула карат дамата да се усмихне. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта