Регистрация

Черешов сок и лека вечеря за здрав сън

07 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2271
Черешов сок и лека вечеря за здрав сън

Сок от череши два пъти на ден лекува безсъние.

Всеки, на когото не му е дошло до главата, едва ли има представа колко неприятно, мъчително и изтощаващо е безсънието. Продължителната липса на покой и отмора изтезава организма, отслабва имунната система, води до нервни сривове и невъзможност да се справяме със задълженията. Хроничното недоспиване разрушава паметта и забавя умствените процеси, човек става по-малко аналитичен и логичен, както и има проблеми със запомнянето. И докато само 6% от хората до 50-годишна възраст имат проблеми със съня, то всеки пети след преминаването на половин век вече може да се оплаче от безсъние, обясняват учени от Университета в Луизиана.

Безсънието може да се лекува и чрез промяна в начина на хранене, твърди изследователския екип и обяснява, че няколко прости принципа могат да накарат инсомнията да остане в миналото. Най-добре е да спазвате и трите препоръки в комплект, като не очаквайте резултатите да настъпят мигновено, а дайте две седмици шанс на съня ви да се изглади. След това, при ежедневно повтаряне на съветите, си гарантирате пълноценно спане завинаги.

1. Пийте по две чаши сок от череши на ден или общо 700 мл изцедена течност от малките костилкови червени плодчета. Най-добре е половината доза да приемате сутрин – 2-3 часа след ставане от сън, а втората – пак толкова време преди лягане. Добре е да пиете сока на гладен стомах или поне след хапването на нещо леко.

2. Вечерята трябва да бъде лека и да приключва минимум 2 часа преди лягане. Понякога безсънието настъпва точно заради навика да се ляга с препълнен стомах. Организмът се пренатоварва, мозъкът изпраща сигнали, че тялото е заето с работа по преработването на вечерята, затова то не намира покой. Варено яйце, бучка сирене, малко салата – това е перфектното последно ядене за деня.

3. Не пийте чай след 20 часа. Много хора смятат, че топъл чай преди лягане ще отпусне тялото и ще сгрее крайниците за срещата със студените завивки. Но именно тези люде рядко се замислят, че чаят също е ободрителна напитка и в повечето случаи съдържа кофеин, който пречи на съня. Така че с топлото питие не се пожелава лека нощ, а по-скоро безсънна нощ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем сладкиши вечер заради ядове в службата

Апетитът за сладкиши вечер се появява заради проблеми на работното място, разправии у дома и повишен инсулин в късните часове.   виж още »

Пролетни салати, с които да замените вечерята

Дайте на тялото витамини и лека храна, за да го пречистите след празничния гуляй.   виж още »

385 калории повече, ако не се наспим

От недостиг на сън се напълнява и затлъстява.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта