Регистрация

Ябълки се ядат само сутрин

21 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 2053
Ябълки се ядат само сутрин

Защо не е добре да се ядат ябълки вечер и какво могат да ни причинят, ако ги хапнем за десерт след вечеря?

 

Ябълката определено е един от най-стойностните плодове на Земята заради компелксът от витамини, минерали и фибри, които съдържа. Но не всяко време е подходящо за схрускване на сочния плод, защото ползите за организма могат да се превърнат във вреди, пише БГНЕС.

 

Една ябълка сутрин е чудесен старт на деня. Тя има детоксикиращ ефект и помага на шлаките да напуснат тялото веднага щом се активизира. Кората ѝ е богата на пектини – те казват „добро утро“ на стомаха и го подготвят заедно с червата за предстоящата активна работа. Фибрите в ябълката забързват функцията на стомашно-чревния тракт и активизират метаболизма. Така се горят повече калории и мазнини. Комплексът от витамини и минерали спомага за цялостната здравина на организма и подсилва имунната система. Ето защо експертите препоръчват да се хапват ябълки възможно най-рано след ставане.

 

Защо не се яде ябълка вечер? Ако хапнете парче от плода преди сън, опитите на стомаха да забави функцията си и да си почине, ще бъдат безуспешни. В момента за релакс на цялото тяло, ще се появи дразнител, който го кара да работи. Фибрите ще доведат до подуване и дискомфорт, възможно е появата на стягаща болка и газове. А никой не иска това да се случва докато спи.

 

Защо не се ядат ябълки за десерт? Замяната на сладкиша с плод е добра инициатива за приемане на по-малко калории, но си има и своите рискове. Много плодове, в това число и ябълките, са богати на захари. Когато попаднат в стомаха след хранене, захарта в тях предизвиква ферментационни процеси. Те затрудняват храносмилането, освен това и усвояването на полезните вещества от храната. Стомахът буквално се превръща в буре, в което от топлината, захарта и останалите приети продукти, започва да ферментира алкохол. По време на ферментацията се образува газ, който води до силно подуване. Болката е неизбежна.

 

Приемайте десерти само на гладно! Това важи не само за плодовете, но за всички видове сладкиши. Навикът след ядене да се „затапва“ с нещо сладко е вреден, защото всички десерти съдържат захар под различна форма. Именно тя предизвиква неприятната ферментация и спира процесите на разграждане и усвояване на храната. Затова ако не можете без парче шоколад или пък искате да живеете здравословно, хапвайки плодове ежедневно – отдавайте се на тази наслада на празен стомах.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кулинарни трикове с ябълки

Какво трябва да се знае за ябълките и как се съхраняват ябълки?   виж още »

Ябълката с червейче е най-добра

Наличието на червей в ябълката доказва, че не е обработена с вредни препарати.   виж още »

Диета с ябълки за август и септември

Табиетлийска диета с ябълки, мед и червено вино детоксикира и сваля килограми.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта