Регистрация

Ябълката с червейче е най-добра

23 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1463
Ябълката с червейче е най-добра

Наличието на червей в ябълката доказва, че не е обработена с вредни препарати.

 

Настъпва сезонът на ябълките и съвсем скоро тези полезни дарове на природата ще се превърнат във властелини на пространството в плод-зеленчука. Едни са дребни и искрящи, други – едри и хрупкави, трети радват със сочност, четвърти – с освежаваща стипчивост. Коя ябълка е най-добрата, най-вкусната и най-полезната – червената или зелената, малката или голямата? В избора на ябълки помага диетологът Рима Моисенко, цитирана от радио Спутник.

Няма почти никаква разлика в състава на ябълките спрямо цвета. Дълги години върлуваха предубежденията, е червените ябълки са по-полезни от зелените заради оцветяващите вещества в тях. Това не е вярно – обяснява специалистът. Като биологичен и химичен състав те са почти еднакви, а баграта им не е от особено значение за полезните вещества. Затова е добре човек да избира ябълката по вида, който му изглежда най-апетитен – така ще си я изяде с удоволствие. Може също да потърси други показатели.

Вижте рецепта за кекс на микровълнова с ябълки - направен и готов за по-малко от 15 минути.

По-полезно е да се хапват ябълките с кората, но само когато са домашни или био. Не е тайна, че едно промишлено ябълково дърво се пръска с препрати след всеки валеж. Производителите искат да отгледат здрава, едра и богата реколта с добър търговски вид. Ето защо се грижат плодовете да са едновременно големи и с перфектна външност. За целта се използват химикали, които прогонват и убиват вредителите, способни да нарушат целостта на ябълката. За да е наистина голяма и сочна, дървото се подхранва с изкуствени торове и препарати, които, въпреки обявената си безвредност, се наслагват в организма и потискат имунната система. Част от химикалите успяват в малки дози да попият в кората при пръскането. Ето защо е добре да я отстраните преди хапване.

Вижте есенна салата от ябълки с грозде и целина.

Червивите ябълки са най-полезни. Едва ли в скоро време сте попадали на червей в производствено отгледана ябълка. Дърветата в домашните градини и био фермите не се третират с препарати. Природата е така създадена, че червейчетата се хранят с ябълки, но само с чисти плодове. Ето защо наличието на дупчица в ябълката показва, че тя е екологично чиста. Нормално е да е по-малка от останалите си събратя на щандовете, да има петънца от дъжд или прогаряния от силна пряка слънчева светлина, но това е плод, който е расъл и зрял в хармония със земята и е почерпил всички нейни блага. Отстранете с нож натъртените петна, дупката от червейчето и семките, а останалата част си хапнете с все обелката за здраве и дълголетие, съветва Моисенко.

Рецепта за големи рошави бисквити с паренца ябълка.

Колко ябълки се ядат на ден? Когато са в сезон, и особено ако имате набор от домашни плодове, смело си хапвайте до 400 грама дневно, за да давате нещо полезно и вкусно на тялото си. Ако не разполагате с домашно производство на символа на раздора, 100 г дневно е абсолютно достатъчно. Задължително обелете купешките варианти. Хора със заболявания на червата и панкреаса не трябва да ядат сурови ябълки. Същите количества обаче, преминали през термична обработка, са препоръчителни. Не пропускайте да включите и децата в създаването на този полезен навик.

Закуска с овесени ядки и ябълки.

Кога е най-добре да се ядат ябълки? Всеки ден, в по-големи количества, когато са сезонни и домашни. Но не забравяйте, че ябълката е плод и като такъв трябва да се приема винаги на гладно, най-малко половин час преди хранене и не по късно от три часа преди стъмване. Така че преценете като сутрешна или ранна следобедна закуска да я поднесете на тялото си, но никога не правете грешката да я обявявате за десерт или вечеря, заключва експертът.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кулинарни трикове с ябълки

Какво трябва да се знае за ябълките и как се съхраняват ябълки?   виж още »

Какво съдържа една ябълка

Плод с пектин, витамини, минерали, полезни мазнини, аминокиселини, фитостероли, малко калории и много ползи за организма – това е ябълката. &nb виж още »

Ябълки се ядат само сутрин

Защо не е добре да се ядат ябълки вечер и какво могат да ни причинят, ако ги хапнем за десерт след вечеря?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта