Регистрация

Идеалната вечеря според нуждите на тялото

02 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 1145
Идеалната вечеря според нуждите на тялото

Изберете най-добрия вариант на вечеря, за да си гарантирате спокоен сън и адекватни нива на мазнини, захари и холестерол в тялото.

 

От деца все ни повтарят, че закуската е най-важното хранене за деня. Ала вечерята изисква също внимателен подход към избора на продукти, комбинации и часове, в които да се приемат. Денят ще започне добре, ако с последното хранене от предходния ден човек не е съгрешил. А как да изберете типа вечеря, подходящ за вас, обясняват немски хранителни експерти, цитирани от DW.

 

Според учените индивидуалният подбор изисква познаване на нуждите на тялото, затова всеки трябва да се спре на вида вечеря според необходимостите на организма. Важно е на вечеря да не се консумират тестени изделия, да не се яде непосредствено преди лягане, да не се комбинират плодове с друг тип храна или помежду си, да не се преяжда и същевременно да не се ляга на гладен стомах. Идеалните комбинации са ориз или картофи със зеленчук, месо или риба със салата, сирена с пресни листенца. Пищната салата е вечеря и то много добра.

 

Стабилна вечеря няколко часа преди лягане. Това е основен принцип, който важи за здравите хора, които не се оплакват от наднормено тегло, не са предразположени към диабет и водят сравнително активно ежедневие. Четири часа преди сън е добре да се нахранят хубаво. Това не означава да ядат до пръсване, но определено могат да си позволят салата, основно от месо с въглехидрат и сирена с чаша вино за десерт. След това обаче е добре да си дадат час и половина почивка за храносмилане и да направят 15-минутна разходка. После е време за релакс и спинкане. Така стомахът е свършил най-важната си работа и мозъкът почива незаангажирано в часовете за сън. Същевременно не се ляга с усещане за глад, а кръвната захар се поддържа естествено, защото има дълго време да нормализира нивата си.

 

Късна закуска час преди лягане. Ако сте вечеряли преди няколко часа, ала сте убедени, че стомахът вече е празен и няма шанс да заспите, можете да си позволите късна закуска. Тя е препоръчителна за хората в режим на сваляне на килограми, предразположените към диабет и табиетлиите, които обичат вечер да слагат нещо в устата докато гледат телевизия. Най-добрата късна закуска е половин грейпфрут. Това е единственият плод, който можете да хапвате смело след 17:00 часа, уточняват експертите. Друг вариант е шепа сурови ядки или варено яйце с половин краставица.

 

Млечна вечеря или топъл чай за сладки сънища. Ако имате проблеми с нервите и заспиването, позволете си чаша йогурт или топло прясно мляко с мед и какао. Млякото провокира отделянето на серотонин и ендорфин. Така стресът от деня няма да попречи на сладкия ви сън. Тъй като млечните продукти не се толерират добре от възрастните хора, можете да заложите на чаша чай (не повече от 200 мл, за да не ставате до тоалетна през нощта) с ½ ч.л. мед. Ще усетите моментално отпускане. Не пийте черен чай преди лягане – съдържа кофеин.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хитринки за подготвяне на вечерята от сутринта

Направете си заготовки за вечерното готвене още от сутринта преди да тръгнете на работа. Така ще имате време за разходка след края на работния ден. & виж още »

Щури методи срещу трудно заспиване

Странни отвари от билки ни изпращат в Страната на сънищата. виж още »

Пролет е – замени вечерята със салата

Само оптайте – ако на вечеря не си хапвате друго освен зеленчуци, ще свалите дълготрайно минимум 4 килограма за месец. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта