Регистрация

Шеф Силвена Роу разкрива тайните на наистина пухкавите палачинки

14 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 2661
Шеф Силвена Роу разкрива тайните на наистина пухкавите палачинки

Домашни палачинки с извара, бакпулвер и бити белтъци напомнят за пищен облак в чиния.

 

Палачинките са любимата закуска на малки и пораснали деца, признава Шеф Силвена Роу в своя кулинарен YouTube канал. Всяко домакинство си има своя рецепта за палачинки. Някои ги обичат тънки – по френски – и сервирани с богата плънка, така че тестото почти да не се усеща, а просто да придържа пищния пълнеж. Други пък ги харесват с големи пори, които да попият сладките сокове на домашен конфитюр или мед, както и да хармонират с разтопеното във вътрешността им твърдо сирене, обгръщащо нежно сърцевината. Трети пък са фенове на дебелите, пухкави и сочни палачинки, типични за американския вкус. Там тестото само‘ говори за себе си, а десертът или закуската от палачинки може да бъде сервирана буквално без добавки или със семпла поръска от пудра захар или заливка от кленов сироп. Именно такива палачинки прави Шеф Роу у дома си, а ето и каква е философията на дебелите американски палачинки.

Вижте рецепта за нежни и тънки палачинки.

Бити белтъци като част от пухкавия ефект. Обемът идва както от добавката на набухватели, така и от разбитите на сняг белтъци. Те се бият до състояние на сняг, но не чак в неподвижност, както е при други рецепти, защото прекалената им стегнатост също е предпоставка за несполучливост, обяснява именитият кулинар. Разбира се, за въздушността се разчита на още два трика и така се получава общ гарант за обем на тестеното изделие.

Вижте как добавката на банани в тестото за палачинки също създава ефирност.

Какво прави палачинките въздушни? Пресяването на брашното в кулинарията се използва за добавка на допълнително количество въздух в тестеното изделие. Още по-добре е когато брашното бъде пресято директно с бакпулвера – така двата компонента се смесват в правилна симбиоза, а кислородът си върши най-добре работата. Затова при палачинките на Шеф Силвена Роу брашното се минава през сито заедно с бакпулвера и остава чака своя ред за добавка в общата смес.

Вижте рецептата, по която си правим бананови палачинки с какао у дома.

Мокри съставки за палачинки. Една от тайните си съставки, които Шеф Роу разкрива при направата на американски палачинки, е добавката на извара или рикота. Съставът и поведението на двата продукта е почти идентичен, само че рикотата на родния пазар е доста скъпа, ето защо си заслужава да се спрем на извара. Тя се разбива с добавката на мляко и яйчените жълтъци. Работи се с тел на ръка до получаването на хомогенен крем.

Можете да направите и палачинките си като бухти.

Сглабяне на палачинки. Когато мокрите съставки са смесени хубаво, към тях се добавя на първи етап пресятото брашно с бакпулвер. Не се слага нито сол, нито захар, за да запази тестеното изделие неутралитет на вкуса и да се връзва идеално както със сладка, така и със солена плънка. Когато брашното се абсорбира, се получава тесто с гъстотата на кексовото. Тогава към него се прибавят белтъците и нежно с лъжица или шпатула, без бъркане и джуркане, а само с плавни загребващи движения, се смесват двата компонента. И когато това се случи – тестото е готово.

Тесто за азиатски въздушни палачинки с бити белтъци.

Изпичане на дебели палачинки. За готвенето се избира голям тиган с незалепващо покритие и се сгорещява сух на умерен огън. Пуска се бучка масло и се сипва горе-долу същото количество зехтин, подходящ за термична обработка. Следва със супена лъжица да се изсипе по 1-2 с.л. на палачинка и без да се мести, да бъде изпечена от едната страна за 3 минути – до позлатяване на ръбовете. Чак след това с шпатула се обръща и се оставя да се допече за 3-5 минути. Можете да печете по 3-4 палачинки едновременно, ако тиганът ви е голям. Важно е да се остави разстояние между тях, а преди добавянето на всяка следваща доза да се омазнява с масло и зехтин.

Вижте палачинки без яйца и нишесте вместо брашно по типична мароканска рецепта.

Поднасяне на дебели палачинки. Шеф Силвена Роу сервира своите американски палачинки с пресни плодове и кленов сироп, но не е тайна, че и бучка бяло сирене и добавка от лютеница също се връзва. Въобще – импровизирайте с наличните продукти в хладилника, както и с вкуса – хапвайте с бекон и майонезен сос, с плодов конфитюр, бита или подсладена заквасена сметана, мед.

Точни продукти за палачинките на Силвена Роу. За 12 броя от това тестено изкушение Шеф Роу използва 4 яйца, 300 г извара, 150 мл мляко, 180 г брашни и 1 ч.л. бакпулвер.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за палачинката

Любопитно за палачинките и забавни рекорди с палачинки.   виж още »

Тайните на сполучливия домашен кекс

Седем съвета за страхотни домашни кексове и тестени сладкиши. виж още »

Този уикенд: Да си направим палачинки

Сладки и солени палачинки предизвикват апетита на малки и големи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта