Регистрация

Тайните на сполучливия домашен кекс

26 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 8001
Тайните на сполучливия домашен кекс

Седем съвета за страхотни домашни кексове и тестени сладкиши.

За хората, които нямат навика да готвят сладкиши у дома си, кексът е лесно решение да направят някой и друг десерт през годината. Неопитните сладкари често хващат миксера и стриктно събраните продукти според рецептата и забъркват нещо, което щом се изпече, доста наподобява кекс... или фризби. Други пък могат да се похвалят с толкова опит, че бъркат в хладилника за това-онова, после загребват от шкафа със сухи компоненти няколко продукта, джуркат малко, пекат и страхотният сладкиш е готов да почерпи родата или да влезе в раницата за предстоящия излет.

Повечето рецепти за кексове описват какви съставки в какви съотношения се слагат в сладкиша, но често пропускат важна за лаика в сладкартвото информация, която е способна драстично да подобри качеството на тестения десерт, ако се включи в действие. Подобен пример е, че количеството захар в рецептите за кекс е препоръчително. Сладък кекс се прави със съотношение брашно спрямо захар 1:1, достатъчно сладък – 1,5:1 в полза на брашното и леко сладнаящ, предимно за закуска, а не за кафе или десерт – 2:1. Ето и още тънкости, които неминуемо използвате в кухнята или ще използвате занапред при направата на всеки кекс. А сладкишите ви ще стават от добър нагоре.

1. Винаги пресявайте брашното преди месене. Още по-добре ще е да го пресявате заедно с бакпулвера, ако се слага такъв в рецептата. Така двете съставки се смесват добре, а в състава им влиза важен въздух, който после допринася за апетитната текстура на сладкиша. Обикновено в кексовите рецепти брашното се добавя последно и постепенно, след като са смесени всички останали съставки. Щом пресятото брашно ви се абсорбира напълно и текстурата е без бучки – спрете веднага с бъркането. Така кексът няма да слегне. (Вижте български ябълков кекс)

2. Опитайте да разбиете белтъците и жълтъците отделно. В повечето рецепти яйцата се добавят и се бъркат със захарта и течността. Веднъж за пробата пренебрегнете този съвет и разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта и мазнината, а белтъците - с щипка сол на пяна. После обединете двете смеси и чак тогава добавете брашното. Ще се изумите колко ефирен може да се получи домашния сладкиш. (Вижте кексчетата на леля Албена с домашен мармалад)

3. Заменете водата с мляко, а олиото с масло, ако не готвите постен десерт. Текстурата леко ще натежи, но пък ще запази пухкавостта си. Освен това крайният резултат ще ви сюрпризира с особена дъхавост и сила на хапката. Животинските продукти сякаш засилват вкуса на останалите съставки в кекс. Е, сладкишите със свинска мас идват леко прекалено, но и те си имат особено очарование. (Вижте кексът на Мартин с родни сезонни плодове и стафиди)

4. Не забравяйте да намаслите и набрашните тавата, преди да изсипете тестото. Добре е съдът да е със стайна температура, защото печенето на сладкиша започва още с допира му до формичката, когато протичат първите химични реакции, провокирани от температурата. Намасляването се прави по дъното и стените, като можете да сипете олио в центъра на тавата, а след това с парче вестник или домакинска хартия да го размажете равномерно навсякъде. След това сложете 2-3 щипки брашно и въртете тавата докато полепне по намаслената част. Остатъка изтръскайте. (Вижте мраморният кекс на Мария)

5. Печете на максимум 180 градуса и БЕЗ вентилатор, освен ако рецептата изрично не изисква допълнителното овъздушаване при термичната обработка. Правилото за готвене на фурна с вентилатор е ВИНАГИ ДА СЕ ПЕЧЕ С 20 ГРАДУСА ПО-НИСКА ТЕМПЕРАТУРА ОТ РЕЦЕПТАТА, АКО ПЕРКАТА РАБОТИ. Но основната функция на въртенето на въздуха е да изсушава текстурата на храната. Сухите кексове стават чупливи и ронливи, а това далеч не ги прави апетитни. Ако ги готвите на повече от 180 градуса, кората ще изгори до черно, а вътрешността ще остане сурова и след изваждане ще спихне. Няма проблем, ако печете на 170 градуса за по-дълго от указаното време в рецептата. (Вижте гръцки кейк с локум)

6. НЕ отваряйте фурната преди 30-40-тата минута от печенето. Ако го направите просто ще видите как набухналият кекс спада и се превръща в плоскост. Всеки е правил тази грешка, но чувството от ефекта е неприятно. Ясно е, че след подобен гаф кексът не става за ядене. Спадането се случва заради бакпулвера в тестото – на него му е нужна определена температура, влияеща с определена продължителност, за да изпълни набухващата си роля. Ако ви се струва, че десертът изгаря, просто намалете фурната, но не бързайте да го вадите или проверявате с клечката преди заветните 30 минути. А и след това има някаква вероятност да стане грешка. Така че не ровете във фурната по време на печене просто от любопитство. (Вижте мраморен кейк с ванилия и какао)

7. Не бързайте да вадите кекса топъл от формичката. Ето как можете да се удавите на финалната права. Запомнете, че всеки сладкиш си има нужда от 30 минути охлаждане след печене. Няма да ги намалите, ако го приберете топъл в хладилника, но пък можете да направите сладкиша по-жилав и неприятен за ядене или просто да развалите хладилника си. Търпение – и без това десертът ви вече е готов.

Всички предложения за сладкиши под абзаците са направени лично от kulinarno.bg и можем да гарантираме за вкуса им. Ако обаче не сте се спрели на нито един от предложените варианти, ето още СТОТИЦИ РЕЦЕПТИ ЗА КЕКСОВЕ.

Ще се радваме ако споделите и вашата рецепта за сладкиш или просто се пофукате със снимка на фейсбук страницата ни как сте се справили със собствена идея.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Къде се добавя заквасена сметана за идеални ястия?

Как се използва заквасена сметана за маринати, сладкиши, кексове и сосове?   виж още »

Шеф Силвена Роу разкрива тайните на наистина пухкавите палачинки

Домашни палачинки с извара, бакпулвер и бити белтъци напомнят за пищен облак в чиния.   виж още »

Защо се пресяват продуктите за сладкиш?

Трябва ли да се пресее брашното за кекс и защо минаваме през сито или цедка бакпулвера, какаото, дори пудра захарта?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта